Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Supercela nad Levočou prekvapila celé Slovensko. Vedia meteorológovia silu búrky predvídať?
Zdielať na

Supercela nad Levočou prekvapila celé Slovensko. Vedia meteorológovia silu búrky predvídať?

BRATISLAVA / Stredajšia supercelárna búrka, ktorá sa prehnala časťou Levoče zaskočila nielen Levočanov, ale v podstate celé Slovensko. Natíska sa otázka, či sa niečo také dá zachytiť napríklad radarmi, ktoré majú aj meteorológovia TV JOJ, aby dokázali včas varovať obyvateľov a hasičov. Zisťovali sme, ako funguje systém včasného varovania a či predsa len nebolo možné ľudí pred prívalom vody vystríhať.

Tesne po 14. hodine Levoču zasiahla supercelárna búrka. Zhruba v rovnakom čase sa ďalšia búrka prehnala Prešovom. Obe trvali možno iba 15 minút, ale za tú chvíľu dokázali vytvoriť apokalyptické výjavy. Voda, blato a štrk sa valili z každej strany. Zemina zaplavila aj diaľničný privádzač Levoča. Voda zatopila polia, záhrady, pivnice i garáže. "Tá oblačnosť zasiahla oveľa väčšiu plochu ako samotnú Levoču. Bola rozsiahla oblačnosť, kde sa časť koncentrovala až do bielej farby," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Farby vyjadrujú koncentráciu vody a jej skupenstvo, biela znamená extrém. "To už je pre meteorológa také avízo, že je tam veľká koncentrácia vody a môže byť aj zamrznutá alebo až krúpy," dodala Jarošová. Naši meteorológovia získavajú údaje z radarovej siete. Celé Slovensko je pokryté sieťou meteorologických radarov, ktoré merajú veľkosť oblakov, výskyt zrážok a bleskov.

Pozrite si aké škody narobila supercelárna búrka v Levoči.

Ak teda dokážu zachytiť na nejakom mieste oblak, ktorý môže niekde spôsobiť katastrofu, nemôžu byť obyvatelia včas varovaní, aby sa na ňu pripravili? "Výstraha, aby bola k niečomu, by musela ísť aspoň jeden a pol až dve hodiny pred búrkovým oblakom," uviedla Jarošová. A to je problém.

Keď radar zachytí nebezpečný búrkový mrak a meteorológovia ihneď vydajú varovanie pre danú oblasť, maximálne by sa možno stihli pripraviť hasiči na výjazd a v tom okamihu by sa spustila pohroma. Čo je však možné, tak je varovanie pre celé Slovensko alebo pre určitú oblasť, nie však pre konkrétne mesto, alebo obec. "Trafiť konkrétnu časť mesta, kde to spadne, je za súčasného stavu nemožné," uviedla Jarošová.

Husté lejaky neraz spôsobujú aj dopravné nehody. Viete ako na mokrej ceste, na ktorej je veľké množstvo vody, šoférovať?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy