Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Učiteľ zo školy na východe Slovenska bol na nahrávke nahý. Na druhej strane boli podľa zdroja TV JOJ len 14-ročné dievčatá
Zdielať na

Učiteľ zo školy na východe Slovenska bol na nahrávke nahý. Na druhej strane boli podľa zdroja TV JOJ len 14-ročné dievčatá

VRANOV NAD TOPĽOU / Po škandále na strednej škole vo Vranove nad Topľou, na ktorý ako prvé upozornili Vranovské novinky, tam majú o jedného učiteľa menej. Na verejnosť sa dostali videá, ktoré vznikli na stránke, ktorá umožňuje videohovory.

O prípade informovali Vranovské novinky. Učiteľ je na nahrávke nahý a na druhej strane sú dievčatá. Minimálne jedno z nich má podľa zdroja televízie JOJ iba 14 rokov. Používatelia stránky pritom musia mať viac ako sedemnásť.

Dievčatá mužovi vo videu dávajú príkazy a na oslovovanie používajú vulgárne výrazy.  Škandál sa prevalil po zverejnení videí. Stredoškolský učiteľ v škole, v ktorej učil, už skončil. "Pripravili sme si obratom riešenia ale pán kolega, už bývalý kolega, prišiel so žiadosťou o rozviazanie pracovného pomeru," vyjadrila sa riaditeľka gymnázia Zuzana Dragulová.

Videá teraz preveruje aj polícia. Vznikli prostredníctvom stránky, ktorá je podľa popisu určená len pre starších ako 17 rokov. Pretože vraj obsahuje občasný výskyt sexuálneho obsahu, či nahoty. Je tam aj častý výskyt tém pre dospelých a dvojzmyselných narážok. Nami oslovený právnik tvrdí, že tento prípad je ako minca, ktorá má dve strany. "Tá jedna strana je pre toho človeka, že bolo hrubo zasiahnuté do jeho práv, pretože takáto nahrávka bola získaná nezákonne. Nikto ju nemá právo rozširovať, preposielať. Avšak z hľadiska princípu morálneho, slušnosti, etikety aj princípu výchovy mládeže je zrejmé, že takýto človek by nemal pracovať v školstve," vysvetlil právnik Pavel Hagyari. 

"Myslíme si, že učiteľ by mal byť morálnou autoritou a môj osobný názor je, že takýto človek by už viacej nemal mať prístup k práci so študentmi," vyjadril sa Vladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov. "Tento delikt sa nedá tolerovať. Na župných školách sa tento bývalý pedagóg už nezamestná," poznamenala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Dáša Jeleňová. 

"Nepozeralo sa mi príjemne na to video, musím povedať. Ale ja si myslím, že takýto človek nemá čo robiť v učiteľských službách. Ale zase zo strany tých dievčat, ony sa smiali z toho čo robí. Bolo to dokonca také cynické z ich strany, ak mali zábavku z toho čo robí," uviedla sociologička Ľuba Kráľová.

Učiteľ to svojím odchodom škole uľahčil 

Ak by učiteľ dobrovoľne neodišiel, podľa právnika by to ale škola s riešením také ľahké nemala. Súčasná legislatíva sa podľa neho javí ako nedokonalá. Dnes je dôležité, aby učiteľ bol bezúhonný a nespáchal úmyselný trestný čin. Dovtedy mu podľa zákona nič nebráni v jeho povolaní. "V jeho prípade nepripadá do úvahy úmyselný trestný čin, ak by nevedel, že tie dievčatá sú maloleté, čo zrejme nevedel. Ide totiž o stránku, ktorá je určená iba pre dospelých," pokračoval právnik. 

 O prípade už vie aj ministerstvo školstva. To taktiež pripustilo nedostatky v zákonoch. "Vzhľadom medializované prípady v ostatných týždňoch, rezort školstva plánuje zmeniť legislatívu, ktorá by zaviedla povinné odpisy z registra trestov pre učiteľov," oznámila hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. 

Podľa právnika avšak i to nebude stačiť, pokiaľ by sa ten učiteľ stále pohyboval na síce morálnej hrane, ale nikdy by nebol odsúdený za úmyselný trestný čin. "Je potrebná zmena legislatívy a doplniť do zákona, že pedagóg by mal spĺňať morálne a etické predpoklady pre výkon učiteľa," dodal na záver právnik Pavel Hagyari. 

Okresný súd rozhodol o kanadskom profesorovi, ktorý zneužíval študentky. Viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy