Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekári z cudziny musia na Slovensku robiť iné profesie. Desiatkam neuznali vzdelanie
Zdielať na

Lekári z cudziny musia na Slovensku robiť iné profesie. Desiatkam neuznali vzdelanie

BRATISLAVA / V marci sa pokúsilo na Slovensku o uznanie vzdelania 43 lekárov -cudzincov. Ale len 26 z nich skúškou prešli. Vyštudovaní lekári tak kvôli existenčným problémov vykonávajú aj práce neadekvátne ich vzdelaniu. Chirurgička s praxou pracuje ako sanitárka a všeobecná lekárka s 24-ročnou praxou pracuje ako kozmetička.

Ich potenciál sa nevyužíva. Na Slovensku sú desiatky lekárov-cudzincov, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie, niekoľkoročnú prax a pracujú na menej kvalifikovaných profesiách. "Desiatky lekárov z Ukrajiny pracuje v Prešove, v Kežmarku, v Poprade. Veľa ich pracuje v nemocniciach ako sanitári, hoci majú iné vzdelanie, ako chirurgovia. Poznám chirurgičku, čo pracuje ako masérka, v Piešťanoch traumatológ pracuje ako masér a je veľa, že skutočne špičkových lekárov, ktorí nechcú robiť sanitárov a radšej sú doma. Nepracujú alebo robia v inej profesii," poznamenala Alona Kurotová, zástupkyňa Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku. 

Lekárka s 24-ročnou praxou, ktorá bola ešte počas minulého roka riaditeľka nemocnice v Moskve, dnes na Slovensku vyše pol roka pracuje ako kozmetička. "Ja chcem byť lekárka a budem lekárka, na Slovensku ale musím spraviť skúšky. V októbri je termín lebo len dvakrát do roka je možnosť urobiť skúšky," povedala lekárka Madina Gudushari. 

Aj Manučech je vyštudovaným chirurgom, šesť rokov bol lekárom v Tadžigistane. Na Slovenku deväť rokov podniká. "Organizujem kultúrno-spoločenské podujatia ale chcem byť chirurgom. Som nato pripravený aj mentálne aj psychicky," vyjadril sa Manučech Burchanov. Skúšku na uznanie vzdelania na prvýkrát neurobil, odradilo ho to. 

Poplatky za skúšky sú vysoké

Poplatky sú pritom vysoké. Všeobecný lekár cez 600 eur a zubár cez 1000 eur len za možnosť absolvovania skúšky. "Na skúškach sú otázky zo štyroch predmetov, to je chirurgia, pediatri, terapia a gynekológia," podotkol Manučech. Obaja by chceli pracovať ako lekári v našich nemocniciach, ale náročnosť skúšok na uznanie vzdelania ich odrádza. Nepoznajú okruhy tém, ministerstvo školstva požaduje znalosti z medicíny- také je vraj zadanie.  "V Česku to funguje tak, že sú kurzy na slovenčinu aj medicínu, a ako zadanie dostanú na vypracovanie 6 tém. Potom jednu z nich musia odprezentovať. Tu na Slovensku nič také nie je. Tam majú aj 6-mesačnú prax, aby tu skúšku spravili,"  pokračovala Kurotová. 

Ministerstvo zdravotníctva ponúklo riešenie

"Systém preverenia znalostí na území SR v súčasnosti nie je striktnejší ako v ostatných členských štátoch. Vysoké školy avizovali veľké nedostatky v znalostiach skúšaných," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová.  V našich nemocniciach či ambulanciách ale lekári akútne chýbajú. "Pripravujeme v legislatíve Inštitút dočasnej odbornej stáže, ktorý umožní lekárom z tretích krajín ako je napríklad Ukrajina, zaučiť sa priamo v nemocnici ohľadom našich podmienok v zdravotníctve. Zriadili sme zároveň aj kurz prostredníctvom Slovenskej zdravotníckej univerzity k doplňujúcej skúške pre lekárov a zubných lekárov," oznámila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Na Slovensku je stále nedostatok lekárov. V čom je problém? Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy