Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štát chce zvýšiť mobilitu pracovnej sily. Podporí výstavbu ubytovní
Zdielať na

Štát chce zvýšiť mobilitu pracovnej sily. Podporí výstavbu ubytovní

BRATISLAVA / Poslanci parlamentu začali rokovať o návrhu ministerstva dopravy, ktorý umožní aj súkromnému sektoru čerpať financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania, a to nielen na nájomné byty, ale aj ubytovne.

Zákonom sa má zvýšiť mobilita pracovnej sily. Na Slovensku tiež pribúda počet pracujúcich cudzincov, ktorých je aktuálne 72 tisíc. Vo fonde je pre tento rok vyčlenených 286 miliónov eur. O návrhu budú poslanci hlasovať na budúci týždeň v utorok. "Zvyšujeme podporu, zvyšujeme metráž, metre štvorcové, je tam nový fenomén, že môžu o to požiadať aj podnikatelia v tom, zabezpečujú nejaké ubytovanie, nejaké ubytovacie priestory pre zamestnancov dlhodobo zamestnaných," uviedol minister dopravy Arpád Érsek. 

Sú ale už aj takí, ktorí to nevidia až tak pozitívne. "Za nás je to veľmi problematické, lebo stavať ubytovne, to je pre nás vyslovene sociálny problém, jednoducho koncentrovať takých ľudí do jednotlivých častí v takýchto veľkých množstvách, to mi pripadá, že nie je úplne najrozumnejšie," vyjadril sa primátor mesta Nitra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy