Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia žiada obyvateľov Senice, aby nepoužívali vodu zo studní
Zdielať na

Polícia žiada obyvateľov Senice, aby nepoužívali vodu zo studní

SENICA / Sobotňajšia tragédia, pri ktorej v studni v Senici zahynuli dvaja ľudia otriasla celým Slovenskom. Policajný vyšetrovateľ a jeho suseda, ktorá mu išla do studne pomôcť, sa otrávili čpavkom. Aj napriek oživovaniu, im už záchranári pomôcť nedokázali. Podľa výsledkov merania hasičov sa v studni nachádzalo málo kyslíka a zároveň vysoká koncentrácia čpavku. Odkiaľ sa tam vzal, nikto netuší. Väčšinou je v studniach oxid uhličitý.

Čpavok je plynná bezfarebná látka s výrazným zápachom, pre ľudí je dráždivý a toxický. Okamžite napáda dýchacie cesty. "V uzavretom priestore, keď je nadmerné množstvo nejakého iného plynu, tak sa tým vlastne znižuje podiel kyslíka vo vzduchu. Za normálnych okolností je toho kyslíka asi 21 percent, ale keď klesne percento kyslíka vo vzduchu na nejakých 17 až 16 percent, tak je to už nedostatočné pre človeka a vzniká bezvedomie najprv v mozgu a potom neskôr aj v iných orgánoch, ako sú srdce, pečeň, pľúca a podobne," uviedol v pondelok prezident Slovenského červeného kríža Viliam Dobiáš.

Oba plyny ako dusík a čpavok sú ťažšie a zdržujú sa dole, kyslík naopak hore. Keď človek postupuje hlbšie do studne, príde mu nevoľno. Kým sa zorientuje, už je väčšinou neskoro. Podľa odborníka zo SAV sa čpavok v určitej konzistencii môže nachádzať vôkol nás stále. "Lebo je súčasťou prírodného kolobehu dusíka. Vzniká napríklad rozkladom organických látok alebo aj odpadom, ktorý produkujú ľudia," povedal odborník zo SAV Filip Květoň.

Čpavok sa môže nachádzať napríklad aj na skládkach odpadu. V prípade, že skládka nie je zabezpečená, rozkladajúce sa veci sa môžu dostať do podzemných vôd. Taktiež sa najčastejšie dostane do prírody počas poľnohospodárskej činnosti človeka.  "Všetky tie hnojivá sú založené na báze, že je tam dusík. V podstate ten vytvára rôzne zlúčeniny s vodou, napríklad aj ten čpavok by tam mohol teoreticky vzniknúť," dodal Květoň.

Ďalšími spôsobmi ako sa môže čpavok dostať do podzemných vôd je nezodpovedný prístup majiteľov septikov. Poniektorí totiž namiesto privolania profesionálnych firiem, nakladajú so septikom svojpomocne a často ho vypúšťajú voľne do zeme. Počas horúčav sa pritom koncentrácia dusíka a čpavku podľa odborníka zvyšuje. Aj takto sa teda mohol čpavok do studne dostať. "No ja si myslím, že Slováci, keď chcú ušetriť, a to je môj osobný názor, tak určite si nevolajú tie firmy, ktoré sa zapodievajú čistením a vypúšťajú to iba tak voľne do okolia, čo vlastne spôsobuje zvyšovanie koncentrácie," uviedol Květoň.

Existuje aj ďalšia možnosť. "Možnou príčinou je, že sa tam mohla dostať aj splašková odpadová voda, ale to je veľmi malá pravdepodobnosť. Trošku vyššia pravdepodobnosť by bola z priemyselnej odpadovej vody, takisto znečistenej," povedal Michal Cyprián z SAV. 

Vodu nemôžu používať ani na polievanie

Polícia v Senici na základe odporúčania Kontrolného chemického laboratória CO v Nitre a Okresného úradu Senica žiada občanov, aby až do odvolania, v meste Senica v lokalite IBV Mlyny nevstupovali do studní a zároveň nepoužívali vodu zo studní ani na polievanie. Na základe meraní Kontrolného chemického laboratória v Nitre boli v studniach namerané vysoké koncentrácie oxidu uhličitého a amoniaku a veľmi nízke koncentrácie kyslíka (nezlučiteľné so životom). Počas meraní boli odobraté aj vzorky vody, ktoré budú podrobené skúmaniu.

V každom prípade je v danej lokalite Senice niečo v neporiadku. Dokazuje to výzva, ktorú polícia zverejnil pred asi hodinou a pol. Je zrejmé, že prípad sa bude ešte ďalej vyvíjať a záhadu čpavku v studniach v Senici rozlúskne až ďalšie vyšetrovanie. 

Pozrite si archívnu reportáž o nedávny prípad úmrtia dvoch osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy