Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerstvo obrany reaguje na zákaz pristátia amerických vrtuľníkoch v Piešťanoch
Zdielať na

Ministerstvo obrany reaguje na zákaz pristátia amerických vrtuľníkoch v Piešťanoch

Strana SNS sa postavila aj proti dohode o modernizácii slovenských vojenských letísk za americké peniaze. Pozrite si reportáž.

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany SR sa ostro ohradzuje voči medializovaným informáciám, že svojím rozhodnutím zabránilo pristátiu amerických vrtuľníkov na území Slovenskej republiky. Udeľovanie diplomatických povolení je v zmysle platnej legislatívy výhradne v kompetencii Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Informovala o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková s tým, že Ministerstvo obrany SR v tejto veci rozhodlo až dnes. V praxi však záleží práve na podkladoch rezortu obrany, ktorého stanovisko tlmočí náš rezort diplomacie tretej strane.

"V súvislosti so žiadosťou Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike o diplomatické povolenie na prelet cez územie Slovenskej republiky v dňoch 18. a 19. júna tohto roka, a s tým spojených úkonov, Ministerstvo obrany SR až dnes vo svojom oficiálnom stanovisku pre rezort zahraničných vecí uviedlo, že rešpektuje recipročné diplomatické povolenie, ktoré zodpovedá náležitostiam schváleným v uznesení vlády SR, v ktorom boli uvedené prelety schválené," uviedla Capáková. Podľa informácií Denníka N v reakcii na americkú žiadosť o možnosť doplniť palivo pre vojenské vrtuľníky na letisku v Piešťanoch ministerstvo obrany pod vedením SNS rozhodlo, že im povolí iba prelet cez Slovensko bez možnosti medzipristátia. Informáciu podľa denníka potvrdilo aj ministerstvo zahraničných vecí. "Rezort obrany súhlasil s preletom, avšak odmietol medzipristátie. O bližšie informácie je potrebné žiadať rezort obrany, ktorý rozhoduje o vyhovení alebo nevyhovení americkej žiadosti,“ napísal denníku hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Iba nedorozumenie 

V prípade komunikácie o medzipristátí amerických vrtuľníkov vraj išlo iba o nedorozumenie. Ako ďalej informovala Capáková, rezort obrany požiadal rezort zahraničných vecí, aby akceptoval iba stanoviská zaslané oficiálnou cestou. "Ministerstvo obrany SR zároveň požiadalo rezort diplomacie o rešpektovanie stanovísk ministerstva obrany výhradne len na oficiálnej báze tak, aby sa zamedzilo prípadným nedorozumeniam, ktoré v tomto prípade spôsobilo preposlanie internej komunikácie medzi zamestnancami na rezort diplomacie. Toto pochybenie zamestnancov rezortu obrany a ich konanie nad rámec svojich služobných povinností bude disciplinárne riešené v zmysle platnej legislatívy."

Vyjadrenie rezortu diplomacie 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR považuje za potrebné potvrdiť, že rezort diplomacie dostal v predchádzajúcich dňoch písomné stanovisko z Ministerstva obrany (MO) SR. Jeho zamestnanci v ňom vyjadrili súhlas s preletom amerických vrtuľníkov, ale zároveň dali zamietavé stanovisko k ich medzipristátiu. Rezort zahraničia to uvádza v stanovisku s tým, že sa snaží vyhnúť nedorozumeniam, "ktoré do istej miery môže evokovať najnovšie vyhlásenie Ministerstva obrany SR k prípadu povolenia preletu a medzipristátia amerických vrtuľníkov". Po telefonátoch ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s ministrom obrany SR Petrom Gajdošom dostal rezort zahraničia už nové, súhlasné stanovisko z MO SR v tejto veci. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničia.

"S tvrdením ministerstva obrany, že udeľovanie diplomatických povolení je v zmysle platnej legislatívy výhradne v kompetencii MZVEZ SR možno súhlasiť, avšak treba zároveň dodať, že až po predchádzajúcom rozhodnutí MO SR. Inými slovami, rezort diplomacie komunikuje ďalej s partnerom o rozhodnutí rezortu obrany. MZVEZ SR chce zároveň ubezpečiť MO SR, že rešpektuje jeho stanoviská ´výhradne na oficiálnej báze´. Za také považuje aj predchádzajúce stanovisko MO SR, v ktorom bolo medzipristátie amerických vrtuľníkov na území SR zamietnuté," uzavrel rezort zahraničia a dodal, že sa k tejto téme už nebude vyjadrovať.

Žiadosť o vysvetlenie

Dôkladné vysvetlenie medzitým žiadal od rezortu obrany aj vládna strana Most-Híd. Znepokojený bol aj jej nominant na poste štátneho tajomníka ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák. Ten na sociálnej sieti Facebook napísal, že sa "nestačí čudovať".

Vysvetlenia požaduje aj strana Most-Híd, ktorá svoje oficiálne stanovisko zverejnila na sociálnej sieti. "Most-Híd požiada Ministerstvo obrany SR o jasné a dôveryhodné vysvetlenie, prečo neumožnilo našim spojencom rutinnú možnosť medzipristátia na území Slovenskej republiky. Zároveň na najbližšom rokovaní Koaličnej rady otvorí tému zahraničnopolitickej orientácie Slovenskej republiky a dodržiavania jej medzinárodných záväzkov," uviedla strana. Opozičná strana SaS vyzvala premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby zmenili zákaz SNS na povolenie. Predseda Smeru Robert Fico povedal, že chaos okolo amerických vrtuľníkov nevníma v koalícii ako zásadný problém. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy