Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Konferencia Globsec vyťahuje na svetlo zaujímavé témy. Budeme mať európsku armádu?
Zdielať na

Konferencia Globsec vyťahuje na svetlo zaujímavé témy. Budeme mať európsku armádu?

BRATISLAVA / Z času na čas sa objaví úvaha, že Európska únia by mala mať svoju vlastnú armádu. Povedali to už viacerí politici, ale takmer vždy len v rovine náznakov bez podrobností, ako konkrétne by fungovala, či aký by bol jej vzťah ku NATO. O tejto téme bola reč aj na významnej medzinárodnej konferencie Globsec, ktorá je v týchto dňoch v Bratislave.

Pavel Macko bol zástupcom Náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl a téme obrany sa venuje aj po odchode do civilu. Tvrdí, že základom našej bezpečnosti a obrany je stále Severoatlantická aliancia. "Nemáme preň náhradu, pretože to je aj strategická jadrová odstrašujúca sila," vraví. 

macko: nemáme preň náhradu, lebo to je aj strategická jadrová odstrašujúca sila. Podľa neho však má väčší zmysel hovoriť o európskej obrane. "Európa, keď chce byť veľký hráč a je to 500-miliónová silná ekonomika, musí byť schopná si aj upratať svoje okolie, pokiaľ to bude treba," dodal Macko. 

Predseda vojenského výboru EÚ, taliansky generál Claudio Graziano hovorí, že únia by si mala predovšetkým vytvoriť novú koncepciu globálnej stratégie, týkajúcu sa bezpečnosti a obrannej politiky. "Znamená to strategickú autonómiu, viac spolupráce krajín Európskej únie, viac sa združiť v rámci európskeho piliera bezpečnosti a obrany, ktorý podporuje NATO," hovorí Graziano. 

Aj podľa bývalého ministra obrany Martina Fedora by mali európske krajiny oveľa efektívnejšie a bližšie spolupracovať, avšak stále v rámci NATO. Neraz sa totiž stáva, že štáty dávajú obrovské peniaze na rovnaký typ vývoja, či obstarávania. "Pri nákupe vojenskej techniky, pri výskume a vývoji, ale aj pri tréningoch, pri výcvikoch. tam som presvedčený, že musíme fungovať oveľa tesnejšie ako doposiaľ," dodal Fedor. 

Pozrite si reportáž o konferencii: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy