Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenská lekárska komora: Slovenské zdravotníctvo je na kolenách
Zdielať na

Slovenská lekárska komora: Slovenské zdravotníctvo je na kolenách

Archívna reportáž

BRATISLAVA /  Slovenská lekárska komora vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú a vládu na čele s premiérom Petrom Pellegrinim, aby riešili alarmujúcu situáciu v slovenskom zdravotníctve. Komora tak reagovala na problémy so zabezpečením laboratórnej diagnostiky pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, či hroziaci štraj niektorých nemocníc. Slovenské zdravotníctvo je podľa lekárskej komory doslova na kolenách. VšZP nakoniec v utorok podpísalo zmluvy s Medirexom aj Medicytom.

Slovenská lekárka komora vyzýva na realizáciu takých opatrení, ktorými nebude štát brať pacientov za rukojemníkov. Okrem problémov so zabezpečením laboratórnej diagnostiky pre poistencov VšZP, hrozí aj štrajk malých a stredných nemocníc združených v Asociácii nemocníc Slovenska. Komora kritizovala aj nedostatok zdravotníkov v systéme.

V prípade problému s laboratórnymi vyšetreniami podľa prezidenta SLK Mariana Kollára neexistuje žiadne provizórne riešenie, a preto by sa mala dočasne predĺžiť zmluva s Medirexom. Spoločnosť Medirex, ktorá zabezpečuje vysoké percento laboratórnych vyšetrení, ako aj spoločnosť Medicyt ukončili 31. mája zmluvný vzťah s VšZP. Spoločnosti, ktoré zabezpečujú laboratórnu diagnostiku, vzniesli na rokovaniach finančné požiadavky, ktorým poisťovňa nemohla podľa zverejneného stanoviska vyhovieť. 

VšZP viedlo rokovania

Podľa informácií TV JOJ až po urgencii ministerky Andrey Kalavskej sa VšZP opäť posadila za stôl so spoločnosťou Medirex. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pripustila, že o ďalšom osude šéfky Všeobecnej zdravotnej poisťovni rozhodne i to, ako dokáže vyriešiť problém s firmou Medirex. 

VšZP sa v utorok popoludní s laboratórnymi firmami nakoniec dohodla. Podľa generálnej riaditeľky VŠZP Ľubice Hlinkovej je podpis zmluvy s Medirexom dobrá správa. Do jesene je ale potrebné vyriešiť aj dofinancovanie systému. Podľa spoločnosti Medirex je to dohoda na určitý čas a treba hľadať systémové riešenia. Konkrétnu sumu, ktorá na dofinancovanie chýba nechce podľa informácií TV JOJ generálna riaditeľka konkretizovať. Rokujú s ministerstvom zdravotníctva, priznal to TV JOJ aj minister financií Ladislav Kamenický.

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok informovalo, že zriadilo pracovnú skupinu, ktorá bude analyzovať možnosť založenia štátnej akciovej spoločnosti, aby laboratórne vyšetrovacie metódy boli v budúcnosti v rukách štátu. Lekárska komora upozornila, že vybudovanie štátneho laboratória nie je otázka, ktorá by sa vyriešila krátkodobo. Kollár odhadol obdobie na riešenie toho problému minimálne na niekoľko mesiacov až niekoľko rokov, aby malo patričnú úroveň.

Pacienti nemajú garancie

"Žijeme v štáte, v ktorom sa naši občania právom obávajú o ochranu svojho zdravia," povedal Kollár. Zdravotníctvo sa podľa neho aktuálne nachádza v stave, kedy nie sú žiadne garancie, či budú pacienti ošetrení u svojho lekára alebo v nemocnici, alebo či vôbec bude mať kto poskytovať zdravotnú starostlivosť. Na tlačovej konferencii v utorok sa lekárska komora vyjadrila, že slovenské zdravotníctvo je na kolenách. 

Viceprezident Slovenskej lekárskej komory  Jozef Weber pripomenul, že pre aktuálne udalosti môže lekár stratiť dôveru pacienta. "Nebude nám veriť, že preňho robíme všetko bez akéhokoľvek nátlaku z druhej strany," povedal. Takéto udalosti majú podľa neho veľký vplyv nielen na dôveru ľudí v štát, ale predovšetkým na vzťah lekárov a pacientov.

Celú tlačovú konferenciu lekárskej komory k aktuálnej situácii v slovenskom zdravotníctve si môžete pozrieť TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy