Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Podľa informácií TV JOJ sa VšZP dohodla na novej zmluve s Medirexom a Medicytom
Zdielať na

Podľa informácií TV JOJ sa VšZP dohodla na novej zmluve s Medirexom a Medicytom

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ sa Všeobecná zdravotná poisťovňa dohodla na novej zmluve s laboratórnymi spoločnosťami Medirex a Medicyt. Zmluvy by ale mali byť podpísané len do konca septembra. Spoločnosť Medirex podľa našich informácií vraj nevystavil ani jednu faktúru.

Podľa informácií TV JOJ až po urgencii ministerky Andrey Kalavskej sa VšZP opäť posadila za stôl so spoločnosťou Medirex. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pripustila, že o ďalšom osude šéfky Všeobecnej zdravotnej poisťovni rozhodne i to, ako dokáže vyriešiť problém s firmou Medirex. Podľa generálnej riaditeľky VŠZP Ľubice Hlinkovej je podpis zmluvy s Medirexom dobrá správa. Do jesene je ale potrebné vyriešiť aj dofinancovanie systému. Podľa spoločnosti Medirex je to dohoda na určitý čas a treba hľadať systémové riešenia. Konkrétnu sumu, ktorá na dofinancovanie chýba nechce podľa informácií TV JOJ generálna riaditeľka konkretizovať. Rokujú s ministerstvom zdravotníctva, priznal to TV JOJ aj minister financií Ladislav Kamenický.
Poistenci sa podľa našich informácií nemusia obávať, VšZP stráži verejné peniaze a snaží sa vyrokovať to najlepšie pre svojich poistencov. Spoločnosť Medirex nevystavila ani jednu faktúru za odbery a vraj ani nevydá. Podľa informácií TV JOJ Medirex odmieta, že by ich požiadavky na VšZP boli neúmerne vysoké. 

Bude štátne laboratórium?

"Našli sme kompromisnú dohodu na určitý čas, pretože obdobný problém riešime naprieč všetkými zdravotnými poisťovňami. Zároveň si dovoľujem povedať, že treba hľadať systémové opatrenia a dofinancovať celý sektor," vyjadril sa Jozef Gavlas, predseda predstavenstva Medirex. Lekári aj pacienti si tak nateraz môžu vydýchnuť a ministerka zdravotníctva avizuje, že asi do roka by mohol byť reálny projekt štátnych laboratórií. "Už pracujeme na tom, aby minimálne Bratislava mala veľký štátny labák, laboratórium, kde budeme poskytovať všetky laboratórne vyšetrenia. Keď sa všetko podarí tak by to mohlo byť do konca tohto roka," prezradila Kalavská. 
V dôsledku odstúpenia laboratórií Medirex a Medicyt od zmluvy so VšZP spoločnosť Alpha medical zaznamenala v týchto dňoch enormný nárast počtu vzoriek na vyšetrenie vo svojich laboratóriách. "Robíme všetko preto, aby boli tieto vzorky spracované správne a včas. Považujeme však túto situáciu za neudržateľnú vzhľadom na technické a personálne kapacity, ktoré zodpovedajú  zazmluvneným objemom vyšetrení. Tie už teraz v prípade VšZP vysoko prekračujeme, a to bez finančného krytia nadlimitných výkonov. Ďalší nárast výkonov nie je možný bez zníženia kvality poskytovaných služieb, čo by v mohlo mať negatívny dopad na zdravie pacienta," vyjadril sa k situácii Peter Lednický, generálny riaditeľa spoločnosti Alpha medical. 

"Ja si myslím, že toto je zlyhanie poisťovne, že do tohto bodu to prišlo," vyjadrila sa k situácii ministerka Andrea Kalavská. Zároveň pripomenula, že poisťovňa je povinná nájsť iného poskytovateľa, ktorý pacientovi spraví plánované výkony. "Ja mám v tomto tiež obmedzené právomoci. Treba si uvedomiť, ja nie som všemohúca. Poisťovňa má svoju právomoc, poskytovateľ má svoju právomoc, ja mám svoju právomoc," povedala Kalavská s tým, že si neželá, aby pacient na niečo v systéme doplácal. 

Premiér Peter Pellegrini registruje problém so zazmluvnením laboratórií zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne a žiada o jeho urýchlené vyriešenie, aby neboli ohrození pacienti. Všeobecná zdravotná poisťovňa sa totiž nedohodla na zmluve s laboratórnymi spoločnosťami Medirex a Medicyt. Poisťovňa oznámila, že bude preplácať len akútne výkony. Laboratórne firmy zaslali lekárom list so svojim stanoviskom. 

"S poľutovaním musíme konštatovať, že sme nedosiahli konsenzus. Nie je však v našich silách pokračovať v zabezpečení laboratórnej diagnostiky v nezmenenom rozsahu za podmienok, ktoré sú nastavené zo strany VšZP. Nezmluvný vzťah so VšZP znamená, že pre pacientov VšZP budeme zabezpečovať len výkony spojené s akútnou a neodkladnou zdravotnou starostlivosťou. Výkony spojené s prevenciou a odkladnou zdravotnou starostlivosťou budeme nútení fakturovať poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Naša faktúra Vám bude slúžiť ako doklad pre požadovanie úhrady od pacientov, ktorí sú poistencami VšZP. Faktúra bude vždy vystavená len na výkony spojené s jedným pacientom," znie v stanovisku spoločnosti. 

Viac sa dočítate v článku TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy