Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Problém s pávmi. Jedným život skrášľujú, druhým ničia
Zdielať na

Problém s pávmi. Jedným život skrášľujú, druhým ničia

PEZINOK / Už niekoľko rokov sú v zámockom parku v Pezinku pávy, ktoré ho skrášľujú a oživujú. Kým návštevníci sa z ich prítomnosti tešia a radi si tieto zvieratá fotia, ľudia, ktorí bývajú v susedstve sa na ne sťažujú. Dokonca o tom, či tieto krásne vtáky majú alebo nemajú zostať v pezinskom parku rozhodoval okresný súd.

Voliéra sa nachádza v susedstve ľudí, ktorým vadí, že pávy preletujú do ich záhrad. "Písal som listy na mestský úrad, v ktorých som ich upozorňoval, že chov pávov v zámockom parku nie je vhodný," uviedol obyvateľ Pezinka. Ľuďom prekážalo aj to, že zvieratá vydávajú veľmi prenikavý zvuk a ich rušia. "Nejaký hluk pávov sa zmerať nedá. Tak sme ďalšie roky trpeli tým, že sem nalietavali, špinili, vyzobávali záhony," dodal poškodený obyvateľ Pezinka. 

​Keďže písomné sťažnosti nepriniesli žiaden výsledok skončilo to na súde. "Mesto musí zabezpečiť, aby pávy neprelietali na jeden súkromný pozemok, kde mesto prehralo túto žalobu," objasnil Igor Hianik, primátor Pezinka. Keďže pre tieto zvieratá je prirodzené lietať pre mesto nebude ľahké tento problém vyriešiť. "Pouvažujeme o nejakom zvýšenom plote, alebo nejakých zábranách. Úplne odstraňovať pávy neuvažujeme, možno ich iba zredukujeme do nejakej únosnej miery," dodal Igor Hianik. Podľa primátora v minulosti prelietavanie pávov cez plot, chceli riešiť pristrihnutím krídiel. "Bol však jeden problém, ten páv biely v minulosti, keď sa mu pristrihli krídla, tak on vyskočil na strom lebo v noci spia na stromoch, a ráno, keď si myslel, že zletí tak vlastne spadol dosť z veľkej výšky a zabil sa," dodal primátor Pezinka. 

V parku je aj centrum voľného času. Pracovníci centra aj deti si na tieto zvieratá veľmi zvykli. "Tá predstava, že by mali byť niekde zavreté v klietke alebo niečo podobné je taká, že nám je do plaču, čo žijeme s tými pávmi," povedala Zuzana Majerníková, riaditeľka centra voľného času. 

Pohľad ľudí na pávy v zámockom parku je ale rozličný. "Ja dúfam, že klietku dajú na druhú stranu parku alebo chov zrušia," povedal poškodený. "Tadeto chodia po chodníčku, aj s vnúčatkami a tešíme sa," povedala obyvateľka Pezinka. "Niekoľkokrát za noc ma zobudia, strašne vykrikujú, aj v noci, v noci ešte viac," dodala ďalšia. 

V Budapešti testovali mačky. Ich zistenia sú dychberúce:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy