Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovákov príliš nezaujíma, čo sa deje s ich črevným traktom
Zdielať na

Slovákov príliš nezaujíma, čo sa deje s ich črevným traktom

BRATISLAVA / Na vyšetrenia pre včasné odhalenie rakoviny ľudia nereagujú tak, ako rezort zdravotníctva očakával. Ministerka Kalavská po štyroch mesiacoch spustenia pilotného programu prezradila prvé výsledky. Skríning rakoviny hrubého čreva absolvovalo len niečo vyše dvadsiatich percent ľudí.

"Zatiaľ máme nejaké čiastkové informácie od jednej poisťovne, kde teda je tá účasť cca 20 -25 percent," hovorí ministerka zdravotníctva Kalavská. 

Ide pritom o najväčšiu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. A v prepočte je to len 4 až 5 tisíc ľudí z vybranej 20 tisícovej vzorky.

"Aj v tomto malom počte už boli pozitívne prípady rakoviny," dodáva ministerka.

Rakovina hrubého čreva a konečníka sa u nás ročne diagnostikuje viac ako 4800 ľuďom. Aj preto je na Slovensku druhou najčastejšou príčinou úmrtia. Väčšina postihnutých ale príde k lekárovi príliš neskoro. Aliancia Nie rakovine urobila predpilot aktuálneho skríningového programu už pred 8 rokmi. Reakcia bola podobná ako teraz.

"Vieme ako sa tí ľudia správajú. Tie testy ležia ešte od roku 2010 na kuchynských linkách, na chladničkách a teraz sa nám ozývajú, keď je to v médiách, či nám to môžu ešte poslať. Takto uvažuje slovenský pacient, bohužiaľ," hovorí Jana Pifflová Španková zakladateľka Aliancie Nie rakovine. 

Aj preto na to v desiatich mestách robia opakovane Črevo tour Nezahoď svoj život. Zákernosť rakoviny hrubého čreva je totiž najmä v tom, že vo svojom zárodku nebolí. Na vlastnej koži to zažil aj onkologický pacient Marián. Urobil si test, ktorý striktne odmietol jeho otec a tým mu zachránil život.

"Som si ho spravil a test bol pozitívny. Takže som šiel kúpiť hneď druhý test, lebo to nie je možné, ja mám 48 rokov, ja nemôžem mať predsa rakovinu. Druhý test potvrdil to isté, tak som išiel k doktorke svojej," hovorí Marián Božík.

Tento skríningový program ale narazil aj na ďalšie problémy: "Len 30 percent obvodných lekárov tie testy poskytuje. Ale keď príde pacient s testom, na ktorý sme urobili kampaň a zobral tú stolicu a priniesol všeobecnému lekárovi. A on mu povedal zahoďte to koša, z tohto ja nemám ani euro. Ja vám dám svoj," hovorí Jana Pifflová Španková.

Podľa odborníčky je to pritom zo zákona povinnosť obvodného lekára už viac ako 15 rokov. Po novom bude táto kampaň v réžii najmä poisťovní. Finálne výásledky skríningového programu by mali byť známe až v októbri.

Kampaň má za cieľ zvýšiť účasť na bezbolestných preventívnych vyšetreniach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy