Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Očakávajte silné búrky. Postihnú tieto časti Slovenska
Zdielať na

Očakávajte silné búrky. Postihnú tieto časti Slovenska

BRATISLAVA / Od západu dorazia na Slovensko intenzívne búrky, ktoré budú sprevádzané silnejším vetrom. Búrky sa očakávajú po 20:00 a zasiahnu najmä Bratislavský a Trnavský kraj. SHMU vydal výstrahu 1. stupňa.

Po teplej sobote, rušenej popoludní búrkami, už naše počasie začína ovplyvňovať studený front. Ten súvisí s tlakovou nížou nad Taliansko a pri svojom vstupe na naše územie sa bude nad nami vlniť. Znamená to, že bude postupovať pomaly a prinesie aj výraznejšie zrážkové úhrny . 

"V noci bude od západu postupne oblačno a miestami sa objavia búrky. Vo východnej polovici bude ešte oblakov málo a bez zrážok. Teplota poklesne na 11 až 5°C," vraví meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Cez deň bude oblačno až zamračené v západnej polovici krajiny a tu sa objavia početné prehánky, občasný dážď, s maximálnou teplotou od 11 do 19°C. Vo východnej polovici krajiny bude polooblačno, postupne okolo poludnia až oblačno s ojedinelými prehánkami a búrkami a bude teplejšie, od 19 do 24°C. Vietor postupne severozápadný, do 35 km/h. 
V súvislosti s postupujúcim studeným frontom sa dnes v noci môžu pri búrkach vyskytnúť aj krúpy. Pri búrkach sa zároveň vyskytnú aj intenzívnejšie zrážky, s úhrnmi od 20 do 35 mm a nárazový vietor s nárazmi až okolo 80 km/h. Búrky v letnom polroku  bežne sprevádzané krupobitím a zosilnením vetra spolu s nárazmi. Búrky spolu s krúpami a vetrom môžu priniesť aj škody, ako sú polámané konáre, prevrátené smetné koše a pri silných zrážkach môže mať aj kanalizácia problém, aby odviedla všetku vodu. 

Búrky môžeme očakávať dnes od 20:00 až do 02:00 až 03:00 v noci. Búrky sprevádzajúce príchod studeného frontu by mali zasiahnuť celý Bratislavský a celý Trnavský kraj a tiež časť Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja. 

SHMÚ

Búrky sa začnú večer na severe Rakúska. Postupovať budú ďalej na východ a medzi 20:00 a 24:00 by mali zasiahnuť západ Slovenska. Doraziť by mali najskôr do Bratislavského kraja, respektíve na Záhorie. Postupne budú strácať na intenzite a neskôr zasiahnu aj Trnavský kraj a menšia šanca je aj v západných okresoch Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja. Búrky, ktoré sa budú tvoriť na čele frontu môžu priniesť silný nárazový vietor, ktorý môže dosiahnuť 60 až 90 km/h. Ten sa očakáva v najzápadnejších okresoch, najmä v Bratislavskom kraji.

Zvlnený studený front bude u nás ešte aj v pondelok, ale to už bude veľa oblakov a aj zrážok , na celom našom území. Ochladí sa. Denná teplota dosiahne od 15 do 20, na severe a krajnom západe bude od á do 15°C . Bude silno veterno, vietor v nárazoch až okolo 80 km/h. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy