Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Liek na úzkosť je v lekárňach opäť dostupný
Zdielať na

Liek na úzkosť je v lekárňach opäť dostupný

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Do lekárni sa vracia po viac ako 2 mesiacoch liek na úzkosť - Lexaurin. Tento liek na predpis na trhu chýbal pre problémy pri jeho výrobe.

O lexaurin bol záujem na viacerých trhoch a tak nastali problémy s jeho dodávkou. O jeho výpadku informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv začiatkom februára. Od tej doby bol v lekárňach nedostupný, čo spôsobilo problémy viacerým pacientom. Po viac ako dvoch mesiacoch sa ale na Slovensko vrátil, informoval o tom denník SME Ondrej Sukeľ, šéf Slovenskej lekárnickej komory.

"Včera sme ho objednali a dnes prišiel," povedal v piatok Sukeľ o lexaurine. Dodal, že liek sa už dostal do lekární, ale nie v enormných množstvách. 

Použitie Lexaurinu

"Veľmi často býva používaný na liečbu psychických stavov, stavov úzkosti nepokoja, strachov, dokonca porúch spánku. Býva tiež používaný na rôzne telesné symptómy, ktoré sú vo svojej podstate psychosomatické, napríklad búšenie srdca, ťažkosti s dýchaním, ťažkosti s trávením, ktorých pôvod je ale psychický," povedala psychiatrička Soňa Belanská. Ročne má diagnózu, na ktorú sa predpisuje Lexaurin a jeho generiká, u nás asi 60 000 ľudí. Spotreba Lexaurinu je ale dramaticky vyššia. Vyplýva to z údajov, ktoré sme získali z Národného centra zdravotníckych informácií. 

Lexaurin využívajú odborníci rôznych špecializácií. Najčastejšie internisti, kardiológovia ale vo veľkej miere aj všeobecní lekári. Čo so sebou prináša riziko, že býva predpisovaný veľmi často a pacientmi dokonca nadužívaný. "Psychiatri používajú Lexaurin menej, pretože sme si vedomí aj rizík, ktoré sa spájajú s týmto liekom. Tým najväčším rizikom je vznik závislosti," dodala Belanská.

Vlani sa u nás spotrebovalo takmer 373 000 balení takýchto liekov. K tomu ešte treba prirátať asi 12 a pol tisíca balení, ktoré uhradili zdravotné poisťovne. 

Dnešná mládež má veľmi krehkú psychiku. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy