Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Samosprávy často využívajú barličky v zákone. Osobitný zreteľ im umožňuje manipulovať s majetkom
Zdielať na

Samosprávy často využívajú barličky v zákone. Osobitný zreteľ im umožňuje manipulovať s majetkom

BRATISLAVA / Televízia JOJ upozornila na časté využívanie pomocnej barličky v zákone. Samosprávy totiž pri predaji či nájme svojho majetku označujú priveľa prípadov za osobitné.

Na zastupiteľstve poslanci rozhodovali o 11 majetkových veciach. Až 10 z toho bolo prípadov hodných osobitného zreteľa. NKÚ pritom prostredníctvom našej televízie upozornilo na anomáliu v našich samosprávach. Tie totiž prípady predaja či nájmu majetku až príliš často označujú za osobitné. A tu možno majetok predať, či prenajať hoci aj za jedno euro. Na štvrtkovom zastupiteľstve v Bratislave išlo väčšinou o banality. "Zväčša to boli body, ktoré sa týkali vysporiadania pozemkov, ktoré mali napríklad ľudia kúsok v záhrade mali mestského pozemku, zvyšok je ich, tak proste si chceli ten kúsok záhrady dokúpiť," uviedla Katarína Augustinič, poslankyňa MsZ hlavného mesta SR. 

​Riešil sa ale prenájom mestských priestorov pre kaviareň v centre mesta, ktorú sme použili ako príklad, keď mesto označilo podnikanie za osobitný prípad, čo kritizuje NKU. Vtedy totiž netreba robiť verejnú súťaž. "Tam ten dôvod bol jasný, myslím si, že keď je nejaká kaviareň, alebo nejaký prenájom, ktorý dobre funguje, aj galéria je s tým spokojná tak presne to je ten prípad, že netreba tam robiť súťaž, ešte aj keď súhlasia so zvýšením ceny," povedal Matúš Vallo, primátor Bratislavy. 

Či sú tieto dôvody v poriadku zákon presne neurčuje. Poslanci si vo štvrtok zvolili aj nového kontrolóra. Krátko po zvolení pre TV JOJ povedal, že sa problémom bude podrobne zaoberať. "Asi tento inštitút by sa mal podrobiť nejakej verejnej kontrole, alebo nejakej odbornej diskusii či je nutné takto v každom prípade tento inštitút použiť," poznamenal Marián Miškanin, novozvolený mestský kontrolór Bratislavy. 

V reportáži TV JOJ nedávno upozornila aj na to, že niektoré mestá, ako napríklad Bratislava, často na úradnej tabuli 15 dní vopred zverejnia len to, že sa daná vec ide schváliť mimo verejnú súťaž, teda osobitným zreteľom, ale prečo sa to ide takto urobiť, tam už nie je. Od teraz by to už malo byť ináč. "Bolo by fajn, keby sme naozaj uvádzali aj dôvodové správy, kde si obyvatelia a ktokoľvek kto má záujem a chce si preveriť, či ten osobitný zreteľ má zmysel, alebo nemá zmysel, mohol prečítať, prečo ideme formou osobitného zreteľa," povedala Katarína Augustinič. 

Bratislava teda nejaké zmeny urobí. Mnohí sa ale zhodujú, že čo je a čo nie je hodné osobitného zreteľa musí jasnejšie určiť zákon v gescii ministerstva financií. "Súhlasím, že treba presnejšie vyšpecifikovať tie dôvody, lebo dnes ten zákon je nastavený tak, že dáva v podstate samospráve voľnú ruku," dodal Gábor Grendel, poslanec MsZ Bratislava. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy