Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozporuplné nakladanie s majetkom mesta. Formulka "Osobitný zreteľ" sa používa pričasto
Zdielať na

Rozporuplné nakladanie s majetkom mesta. Formulka "Osobitný zreteľ" sa používa pričasto

BRATISLAVA / Reportáž TV JOJ o nakladaní s majetkom miest a obcí rozprúdila diskusiu na viacerých miestach. Poukázali sme na to, že prípady, keď zastupiteľstvo predáva, či prenajíma svoj majetok, pričasto označujú ako výnimočné. Už vo štvrtok jeden z takýchto prípadov bude schvaľovať aj naše hlavné mesto.

Zákon ukladá 3 spôsoby, ako majetok obce prenajať či predať - verejnou súťažou, dražbou, alebo napriamo. Obce si ale vo väčšine prípadov vyberajú štvrtú možnosť. Tou je formulka "Osobitný zreteľ". Inými slovami, ide o špeciálny prípad. Ten by mal byť podľa NKÚ využitý len vo verejnom záujme alebo ak sa nedá použiť žiadna z prvých troch možností. Prípadov, kedy Bratislava využila osobitný zreteľ za účelom podnikania by sme našli desiatky, možno stovky. Napríklad v tomto prípade si mesto povedalo, že chce zachovať tradíciu predaja novín z kamennej predajne. O pár metrov ďalej dokonca ľudia v petícii povedali, že v tomto priestore nechcú nič iné, ako predaj tradičných suvenírov, a tak mesto nájom predĺžilo ako prípad hodný osobitného zreteľa. "Pri väčšine kontrol, ktoré realizujeme v miestnej samospráve a pozeráme sa na využívanie verejného majetku, zisťujeme, že osobitný zreteľ sa stal národným športom," informoval NKÚ. 

​Zákon to ale obciam umožňuje. A to bez obmedzenia. Stačí, si vedieť osobitný zreteľ dobre zdôvodniť. "Tento osobitný zreteľ sa môže niekde aj zneužiť. Lebo je to vždy vlastne v tej úrovni povedomia právneho jednotlivcov, ktorí narábajú s týmto majetkom," objasnil Ľudovít Budzák, Združenie hlavných kontrolórov. "Áno, je to vždy na tých poslancoch, ako sa rozhodnú, či teda za ten osobitný zreteľ zahlasujú, tam je nutná trojpätinová väčšina poslancov," informovala Katarína Augustinič, poslankyňa MsZ Bratisalva. Tí musia dopredu vedieť, prečo je ten ktorý prípad tak výnimočný, že sa použije formulka osobitný zreteľ. Našli sme ale mestá, ktoré tieto dôvody dokonca 15 dní vopred zverejnili. V prípade Bratislavy o tom síce poslanci vedia vopred, no verejnosť zvyčajne až tesne pred schválením, či dokonca po ňom. "To, že sa to tak nedialo, považujem za chybu a chcem na to upozorniť primátora, prípadne navrhnúť uznesením, aby sa zverejňovala aj dôvodová správa," dodala Katarína Augustinič.

Už vo štvrtok budú mestskí poslanci hlasovať o prenájme priestorov v najlukratívnejšej časti mesta pre kaviareň, teda podnikanie. Podľa neho spomínaná kaviareň má dôvody osobitného zreteľa. Tie ale verejnosť nepoznala. "V prípade, že by sa ktokoľvek bol voči tomu ohradil, bezpochyby, materiál by bol o tom s niekym diskutoval, a v prípade potreby aj stiahol ten materiál, čo by nebolo úplne neobvyklé," povedal Peter Šinály, hlavný kontrolór hlavného mesta Slovenskej republiky. Práve kontrolóri majú dozerať na to, aby bol proces v medziach zákona. Ten však nehovorí, čo je a čo nie je hodné osobitného zreteľa. Čiže kontrolór môže maximálne zdvihnúť pomyselný prst. "Jeho subjektívny názor vlastne neumožňuje vstupovať do toho, lebo zákon nedefinuje, akou formou alebo aký dôvod tam má byť uvedený," informoval Ľudovít Budzák. Čiže všetko je na pleciach poslancov, často bez predošlej verejnej kontroly.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy