Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kontroverzné zbavovanie majetku. Mestá a obce využívajú dieru v zákone
Zdielať na

Kontroverzné zbavovanie majetku. Mestá a obce využívajú dieru v zákone

BRATISLAVA / Mestá a obce sa hromadne zbavujú svojho majetku kontroverzným spôsobom. Tvrdí to samotné združenie miest a obcí. Využívajú totiž dieru v zákone, ktorá dovoľuje prakticky hocičo označiť za špeciálny prípad. Vtedy možno majetok predať, či prenajať pod cenu. Úrady za tým vidia obrovský priestor na korupciu.

Problém sa dá vysvetliť na aktuálnom prípade jeden budovy v najlukratívnejšej časti Bratislavy. Mesto chce jej časť prenajať istej firme na to, aby tam vznikla kaviareň.

Zákon ukladá 3 spôsoby, ako to urobiť. Verejnou súťažou, dražbou, alebo napriamo. Mesto si ale vybralo štvrtú možnosť. Tou je formulka „Osobitný zreteľ“. Inými slovami, ide o špeciálny prípad. Keď sme sa o to začali zaujímať, zistili sme, že toto je na Slovensku nie výnimka, ale bežná prax. 

Národný šport? 

Potvrdil to TV JOJ aj Najvyšší kontrolný úrad: "Pri väčšine kontrol, ktoré realizujeme v miestnej samospráve a pozeráme sa na využívanie verejného majetku, zisťujeme, že osobitný zreteľ sa stal národným športom." 

Zdá sa, akoby bola väčšina prípadov na Slovensku "špeciálnym prípadom". Mestá a obce tak šafária s verejným majetkom v špeciálnom režime. "Vôbec v tejto chvíli nezohľadňuje verejný záujem, vôbec to nie je o tom, že takéto prípady majú byť skôr z hľadiska výnimočnosti, nie z hľadiska každodenného využívania," vysvetľuje Ľubomír Andrassy, generálny riaditeľ kancelárie predsedu NKÚ SR. 

Zoznam nehnuteľností, o ktorých budú bratislavskí mestskí poslanci po Veľkej noci hlasovať, nájdete TU:

​Bez trhových cien

Problémom je fakt, že ak ide o osobitný zreteľ, mesto, či obec nemusí riešiť trhové ceny. Stáva sa teda, že sa verejný majetok niekomu prenajme, či predá hlboko pod cenu.

"Ide o špeciálny režim. A ten špeciálny režim musí byť vopred jasne vymedzený. Prečo to ide práve ako prípad hodný osobitného zreteľa," povedal Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí (ZMOS). 

Ak sa vedenie mesta či obce rozhodne, že ide niečo prenajať alebo predať s čarovnou formulkou "osobitný zreteľ", musí o tom informovať 15 dní vopred. Prípad zo začiatku reportáže ale ukazuje, že síce ide o osobitný zreteľ, no ani zmienka o tom, prečo je kaviareň, teda podnikanie v mestskej budove špeciálny prípad.

"Prípad hodný osobitného zreteľa mesto využíva len vtedy, ak by použitie súťažných postupov malo viesť k narušeniu alebo poškodeniu iného významného záujmu obce, alebo práva a právom chránených záujmov jej občanov," znie stanovisko hlavného mesta. "Ak nepoznáme dôvod, nedokážeme vyhodnotiť, čím je tento prípad tak výnimočný, že musí ísť v špeciálnom režime," poukazuje ale ZMOS. 

Bez vysvetlenia

Redaktor TV JOJ Dárius Haraksin námatkovo vybral niekoľko miest s podobným zámerom. Našiel také, kde dôvod, prečo idú majetok predať, či prenajať osobitným zreteľom, zverejnili. Napríklad Trnava, či Košice. Košickí poslanci chceli prenajať spoločenskú miestnosť tanečnému klubu. Už pri zámere uviedli dôvod, prečo ide o osobitný zreteľ. Všeobecný záujem podporovať mimoškolské záujmové činnosti detí. Naopak Púchov, alebo spomínaná Bratislava vo vybraných prípadoch informujú len o tom, že je to špeciálny prípad. Prečo, to sa už občan nedozvie.

"Pred samotným hlasovaním v zastupiteľstve by mali mať všetci členovia, ktorí rozhodujú o danom probléme, prečo sa pristúpilo práve k riešeniu prostredníctvom osobitného zreteľa," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. Čiže poslanci sa o tom dozvedia, občan zvyčajne až keď je to odhlasované. Prečo to ale niektoré mestá vopred zverejňujú a iné nie, nie je známe. 

"Ak využijete princíp osobitného zreteľa, neviete vôbec skontrolovať otázky, ktoré súvisia s hospodárnosťou, efektívnosťou, účelnosťou, otázka transparentnosti je častokrát ešte väčším otáznikom ako hospodárnosť, a teda bolo by nevyhnutné, by sa zmenil zákon," vysvetľuje Andrassy. 

Schvaľovanie 

Už na budúci týždeň budú bratislavskí poslanci schvaľovať 6 prípadov nakladania s majetkom. Z toho 4 prípady označili ako hodné osobitného zreteľa. Dôvody už ale na úradnej tabuli chýbajú.

Nejasný právny stav s obrovským priestorom pre korupciu a netransparentnosť môže vyhovovať mnohým. Jediný, kto to môže zmeniť, je parlament. Gestorom zákona je ministerstvo financií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy