Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Korupcia vo futbale odhalená. Poslanec zastupiteľstva priznal podplácanie
Zdielať na

Korupcia vo futbale odhalená. Poslanec zastupiteľstva priznal podplácanie

BANSKÁ BYSTRICA / Poslanec mestského zastupiteľstva a neúspešný kandidát na primátora v Poltári Radovan Baník na súde priznal, že podplácal. Tristo eur dal rozhodcovi a asistentom trénera za to, že nechajú futbalistov z Poltára vyhrať. Súd mu vymeral peňažný trest a dostal aj stopku na futbalových podujatiach.

Neúspešný kandidát na primátora Poltára, bývalý viceprimátor a dlhoročný poslanec, si sadol do lavice obžalovaných. Priznal, že za výhru poltárskeho futbalového mužstva v zápase zaplatil 300-eurový úplatok. "Je to morálny prečin, ktorého by sa nemal dopúšťať," hovorí Martina Brisudová, primátorka mesta Poltár. 

"Chrbtová kosť je uňho, zdá sa, narušená," poznamenal Ján Štefančík, obyvateľ mesta. Sudca špecializovaného trestného súdu Radovan Baník odsúdil na 600-eurový peňažný trest a dostal stopku, aj čo sa týka futbalových podujatí na 9 mesiacov. "Mrzí ma, že padla naňho celá vina a do úzadia sa dostali jeho zásluhy o rozvoj športu," hovorí Martin Ribár, obhajca poslanca. "Verím, že šport zostane športom," dodáva prokurátor ÚŠP.

Rozsudok je právoplatný, nedá sa odvolať Znamená to, že sa bude musieť rozlúčiť aj s poslaneckým mandátom.

"Poslanec stráca svoj mandát a na najbližšom zastupiteľstve jeho mandát bude uprázdnený a na jeho miesto prichádza nový poslanec," telefonoval Michal Kaliňák, hovorca ZMOS. Muža zadržali minulé leto v Banskej Bystrici počas razie na seminári futbalových rozhodcov. Polícia 21 mužov obvinila zo kšeftovania so zápasmi v stredoslovenskom futbalovom zväze. "Toto je prvý prípad a ďalšie ukáže čas a spolupráca obvinených," uzatvoril prokurátor ÚŠP. 

Mestský poslanec Nitry a kandidát na primátora Štefan Štefek podar sťažnosť. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy