Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sporný liek z Kuby prišiel na Slovensko
Zdielať na

Sporný liek z Kuby prišiel na Slovensko

BRATISLAVA / Poslanec Miroslav Beblavý vyzval ministerku zdravotníctva, aby odtajnila všetky informácie o nežiadúcich účinkoch kubánskeho lieku na takzvanú diabetickú nohu. Tento liek bol podaný už 104 Slovákom. U jedného z nich vzniklo podozrenie na nežiadúci účinok - karcinóm prostaty. Vystavení riziku sú ale podľa poslanca Beblavého všetci.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vysvetľovala, aké sú nežiadúce účinky lieku z Kuby. "Je to hon na liek, ktorý zabíja, ale ja nechcem, aby sa to takto prezentovalo," hovorí. "Žiadam ministerku, aby zverejnila všetky nežiadúce účinky a zverejnila správu o všetkých pacientoch, ktorým liek podali," vyzýva Beblavý. 

"My kvartálne vyhodnocujeme pozitívne účinky aj nežiadúce účinky a naposledy som bol na medzinárodnej úrovni prezentovať výsledky. U veľa z nich sa rany zahojili, vredy stiahli, takže sme ukazovali zázraky," komentuje generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR Peter Musil. Nežiadúce účinky u väčšiny Slovákov, ktorým liek podali, vraj boli len také, ako sa opisujú aj v letáku pribalenom v krabičke. "Len štípanie a bolesť po vpichu, začervenanie, nič viac," dodáva. Zároveň ale nespochybňujú vlastnosti lieku, ktoré sú pritom už na počutie odstrašujúce. 

"Viete, rastový faktor znamená, že obnoví bunky, že všetko rastie, ale rastú aj zlé bunky, takže, áno, nádor môže vzniknúť," hovorí generálna riaditeľka ŠUKL Zuzana Baťová. Liečba na Slovensku je pozastavená a ak vznik nádorového ochorenia po podaní heberprotu -p bol aj v iných krajinách, viac pacientov sa liečiť týmto liekom nebude."Čakáme na odozvu z Kuby, im sme poslali všetky informácie. Uvidíme, či zaznamenali u 130 000 ľudí, ktorým bol liek podaný, niečo podobné," uzatvára Musil. 

Úzkosti z liekov proti úzkosti. Potrebné medikamenty neboli k dispozícii. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy