Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výzva pre dojčiace mamičky! Zapojte sa do výskumu a zlepšite život nám všetkým
Zdielať na

Výzva pre dojčiace mamičky! Zapojte sa do výskumu a zlepšite život nám všetkým

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenské matky, ktoré dojčia, sa môžu prihlásiť do celosvetovej štúdie, v ktorej budú zisťovať prítomnosť perzistentných organických znečisťujúcich látok v materskom mlieku.

Nábor matiek do štúdie bude v druhom a treťom štvrťroku a budú tam zaradené ženy, ktoré sú prvorodičky, sú zdravé a majú zdravé dieťa, nemajú viac ako 30 rokov, dojčia iba jedno dieťa, teda nie dvojičky, posledných desať rokov žijú na Slovensku a nebývajú v špecificky znečistenom regióne. Informovala o tom Jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

​Na Slovensku štúdiu uskutoční Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU), pričom nábor matiek sa bude robiť v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici a Univerzitou Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

Získané informácie o koncentráciách perzistentných organických znečisťujúcich látok (POPs) v materskom mlieku prispejú k ochrane životného prostredia, bezpečnosti potravín a v konečnom dôsledku k zlepšeniu zdravia obyvateľstva. Téme POPs sa venuje celosvetový dohovor známy ako Štokholmský dohovor. Do platnosti vstúpil v roku 2004. Jeho hlavným cieľom je znižovanie množstva určitých škodlivých chemických látok v životnom prostredí a v ľudskej populácii.

Pojmom POPs sa označuje skupina priemyselne vyrábaných chemikálií, ktoré môžu kontaminovať životné prostredie. "V prostredí sa veľmi ťažko rozkladajú a sú rozpustné v tukoch, čo spôsobuje, že sa hromadia v mnohých potravinách obsahujúcich tuk, vrátane materského mlieka. Medzi typických predstaviteľov POPs patria niektoré pesticídy, priemyselné chemikálie a vedľajšie produkty pri priemyselnej výrobe. Všetky tieto chemikálie sú pri určitých hladinách toxické nielen pre zvieratá, ale aj pre človeka," uviedla Ľubica Murínová zo SZU, ktorá je zodpovednou riešiteľkou štúdie za slovenskú stranu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Environmentálny program Organizácie spojených národov (UNEP) určili materské mlieko ako jeden typ vzoriek, ktoré budú celosvetovo monitorované na obsahy týchto látok. "Výsledky štúdie pomôžu WHO a zúčastneným krajinám zhodnotiť účinnosť opatrení dohovoru a zistiť, či došlo okrem iného, k zníženiu koncentrácií POPs v materskom mlieku v jednotlivých krajinách alebo nie," dodala Milada Eštóková z ÚVZ SR.

V Anglicku sa rozhodli podporiť dojčiace matky naozaj nezvyčajne. Dostanú 200-librovú stravenku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy