Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezident Kiska udelil milosť matke nevyliečiteľne chorého syna
Zdielať na

Prezident Kiska udelil milosť matke nevyliečiteľne chorého syna

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska vo štvrtok 4. apríla 2019 udelil podmienečnú milosť 31-ročnej žene, matke deväťročného chlapca, ktorý trpí nevyliečiteľným onkologickým ochorením. Okrem toho má ďalšie vážne ochorenia.

Žena je matkou štyroch maloletých detí. Zdravotný stav deväťročného syna sa stále zhoršuje a vyžaduje si náročnú celodennú starostlivosť. Kvôli ochoreniu musia jeho pokožku plne chrániť pred slnečným žiarením.

Prezident pri posudzovaní žiadosti o milosť prihliadol na ťažkú situáciu rodiny a na negatívny dopad, ktorý by malo na deti odlúčenie od matky. Odsúdenej odpustil súhrnný trest odňatia slobody v trvaní tri roky, právoplatne uložený súdom v roku 2018. Žena sa v roku 2008 pod tlakom závislého bývalého manžela dopustila trestného činu úverového podvodu vo výške zhruba 6 700 eur, okrem toho bola v roku 2008 dvakrát právoplatne odsúdená. Od spáchania skutkov uplynulo viac ako 10 rokov a žena odvtedy vedie bezúhonný život.

Andrej Kiska udelil žene milosť pod podmienkou, že po dobu päť rokov od udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin a zároveň v lehote do piatich rokov nahradí škodu, ktorú spôsobila. Prezident postupoval podľa čl. 102 ods. 1 písm. j) Ústavy Slovenskej republiky a § 472 a 475 Trestného poriadku.

Ide o šiestu individuálnu milosť, ktorú udelil prezident Andrej Kiska počas svojho mandátu.

Andrej Kiska pred pár dňami oznámil, že po uplynutí mandátu prezidenta Slovenskej republiky vstupuje do politiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy