Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Ľudia zahádzali bobrie hrádze plastom. Zviera si z neho urobilo stavebný materiál
Zdielať na

FOTO: Ľudia zahádzali bobrie hrádze plastom. Zviera si z neho urobilo stavebný materiál

STARÁ ĽUBOVŇA / Situácia na bobrích hrádzach v okolí obce Lomnička je po zime opäť kritická. Zviera tam žije v neuveriteľných podmienkach. Všade sú smeti. Bobry sa ale neodsťahovali, budujú ďalšie hrádze. Prispôsobili sa situácii a odpad používajú ako stavebný materiál.

Bobor, ktorý žije pred dedinou Lomnička to nemá, čo sa kvality životného prostredia týka, vôbec jednoduché. Už roky sa mu v okolí hromadí odpad. Znie to neuveriteľne, no tento zákonom chránený hlodavec sa zo znečisteného Lomnického potoka neodsťahoval. Neporiadok začal dokonca využívať ako stavebný materiál.

Bobor žije v obkľúčení niekoľkometrových nánosov odpadu už dlhé roky. Snaží sa presúvať do menej znečistenej oblasti ale odpad ho stále dobehne. "Minimálne desať hrádzí pribudlo, sú tu kaskády na potoku, stavia si väčšie alebo menšie, pribúdajú,"  uviedol raditeľ správy PIENAP-u Vladimír Klč.

Dedina Lomnička dostala už za žalostný stav pokutu minulý rok, ďalšia je ešte nezaplatená, dokopy ide o 3000 eur. Budú platiť opäť ak odpad neupracú. "Obec dostala do konca mája opatrenia, aby tento odpad upratala, ak nie, opäť v júni pristúpi k pokute," uviedol prednosta Krajského úradu Životného prostredia v Prešove Miroslav Benko. 

Pozrite si archívnu reportáž o bobroch v lužných lesoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy