Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obetavý otec nechal prácu, aby sa mohol starať o dieťa. Od štátu dostáva len 24 eur
Zdielať na

Obetavý otec nechal prácu, aby sa mohol starať o dieťa. Od štátu dostáva len 24 eur

KOMÁRNO / Pre dieru v zákone otcovi samoživiteľovi s jeden a polročnou zdravotne znevýhodnenou dcérou nepriznali materský príspevok. Poberá ho totiž matka, jeho bývalá družka, ktorá je na materskej s ich prvorodenou, dva a pol ročnou dcérou. Jediným príjmom mu tak zostal príspevok na dieťa - necelých 24 eur.

"Ona chcela dať Alexandru do detského domova, ale ja som to nedopustil," uviedol Attila Rigó, otec zdravotne znevýhodnenj Alexandry. Attilova družka svoje piate dieťa porodila doma, v 6. mesiaci tehotenstva. Zdravotne znevýhodnené dievčatko si po štyroch mesiacoch z nemocnice vzal domov otec. Do jednej izby bytovej bunky v sociálnej ubytovni.

​Alexandru mu do opatery zveril už aj súd, staršia spoločná dcéra, dvojročná Denisa, zostala u mamy. Do decembra pracoval ako živnostník, zarobil si na seba aj na malú. Kým bol v práci, o dieťa sa starali jeho príbuzní, a občas aj vlastná mama. "Týždenne som jej platil 50 eur, že dá pozor," povedal Attila. 

Pre zdravotný stav dcéry sa musel živnosti vzdať. A zostal takmer bez peňazí. "Nemám nárok na materskú, nemám nárok na nič, len 23 eur som dostal," podotkol otec malej Alexandry. Tých 23 eur je prídavok na dieťa, materskú totiž poberá jeho družka na prvé spoločné dieťa, ktoré ešte nedovŕšilo 3 roky. "Rodič vo veku 1,5 roka má nárok na rodičovský príspevok, tak isto má nárok na prídavky na dieťa. Ministerstvo rozhoduje o poskytnutí humanitárnej pomoci," informovala Jana Lukáčová, hovorkyňa ÚPSVaR.

Ide o jednorazovú pomoc do výšky 800 eur. O ďalších kompenzačných príspevkoch, Alexandru napríklad kvôli neurologickému nálezu nie je možné prepravovať hromadnou dopravou. "V tomto prípade situáciu skomplikoval fakt, že dvaja biologickí rodičia majú v osobnej starostlivosti po jednom dieťati vo veku do troch rokov," objasnila Jana Lukáčová. Keďže podľa zákona vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok, komárňanský úrad mu ho nepriznal. Oslovili sme Ústredie práce, ktoré prípad ešte raz preskúmalo a dospelo k novému záveru. "Ústredie odporučilo úradu, aby bezodkladne kontaktoval otca a vyzval ho na podanie novej žiadosti. Bude rodičovský príspevok priznaný aj spätne 6 mesiacov a zároveň bude rodičovský príspevok odňatý matke," dodala hovorkyňa ÚPSVaR. K prídavku na dieťa vo výške 23.68 eur, otcovi Alexandry pribudne rodičovský príspevok, necelých 215 eur, a to v zákonnej 30 dňovej lehote.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy