Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nenechajte sa oklamať. Národná banka Slovenska radí, ako neprísť o peniaze
Zdielať na

Nenechajte sa oklamať. Národná banka Slovenska radí, ako neprísť o peniaze

BRATISLAVA / Národná banka Slovenska upozorňuje na nekalé praktiky nebankových spoločností. Dlhy totiž vymáhajú rôznymi spôsobmi.

Pokiaľ pre splatenie dlhu vytvárajú psychický tlak, pri ktorom sa klienti začínajú báť, ide už o nekalé obchodné praktiky, a to nemôžu. Aj podľa odborníkov to už niekedy zachádza príliš ďaleko. Problémom môžu byť aj staršie pohľadávky, ktoré chcú kasírovať inkasné spoločnosti. "Nemôžu vás navštíviť doma alebo na pracovisku, no a čo oni zvyknú ešte používať, tak to sú sms-ky a telefonáty z rôznych automatizovaných čísiel, ale taktiež platí, že môžu byť len do 18. hodiny zasielané," hovorí Petra Pauerová, hovorkyňa NBS.

Po 18. hodine vás už takto kontaktovať nemôžu a ostražitý treba byť aj v listovej komunikácii. Národná banka upozorňuje, že tam nemôžu byť uvedené niektoré slovné spojenia, ktoré by mohli u dlžníka vzbudzovať strach. Sú to napríklad slová ako dostavte sa, predvolanie, príde k vám exekútor alebo príde k vám exekútor či advokát spísať majetok.

Vylúčené sú aj napodobeniny úradných zásielok, ktoré vyzerajú ako listy z úradu alebo súdu. Tento typ formulácií môže byť použitý až vtedy, keď existuje súdne rozhodnutie vo veci. "Keď sa vám niečo takéto stane... je to najzákladnejšie právo spotrebiteľa," dodáva Pauerová. Poriadky s nebankovkami pritom urobilo ministerstvo financií ešte pred niekoľkými rokmi. Vtedy ich na slovenskom trhu pôsobilo vyše 200. V súčasnosti je ich približne 30.

Trh sa vyčistil

Trh sa nielen podľa ministerstva financií, ale aj podľa odborníkov vyčistil. Problémom sú ale staršie pohľadávky. Sú totiž prípady, keď bol dlh zaplatený, ale inkasné spoločnosti ho aj naďalej vymáhajú.

"Na trhu je vidieť aj praktiky, ktoré nie sú úplne v poriadku a na ktoré minimálne pri bankových domoch alebo serióznych nebankových spoločnostiach nie sme zvyknutí. Dokonca sme sa stretli aj s prípadom, kde sa snažila jedna spoločnosť, ktorá mala sídlo mimo Slovenskej republiky, podnikať na základe zákonov iného štátu, ale to tiež nie je povolené," telefonuje Maroš Ovčarik z Finančného Kompasu. 

Ak sa vám zdá, že správanie nebankovky alebo inkasnej spoločnosti presahuje neúmernú mieru, Národná banka Slovenska odporúča byť asertívny, kontaktovať spoločnosť, domáhať sa údajov o pôvode a výške dlhu. Ak by sa to nevyriešilo, je potrebné pritvrdiť.

"V prípade, že tá spoločnosť nereaguje a nechce tieto informácie poskytnúť, tak je potrebné kontaktovať Národnú banku Slovenska," dodáva Pauerová.  Národná banka radí nepodpisovať niečo, čomu nerozumieme, a poradiť sa s právnikom. 

Národná banka Slovenska podala trestné oznámenie. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy