Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda uvoľnila ďalšie peniaze pre okres Sabinov. Mestá a obce čakajú viaceré zmeny
Zdielať na

Vláda uvoľnila ďalšie peniaze pre okres Sabinov. Mestá a obce čakajú viaceré zmeny

LIPANY / Vláda v stredu pokračovala vo svojich výjazdových rokovaniach po regiónoch. Tentokrát v Lipanoch o plnení Akčného plánu rozvoja okresu Sabinov. Momentálne sa podarilo vytvoriť v danom regióne viac pracovných miest ako plánovali. Vláda teraz uvoľnila ďalšie peniaze na konkrétne projekty pre niektoré mestá a obce. Za tie sa bude napríklad stavať nové parkovisko, ale tiež sa na Domašu vráti výletná loď.

Znížiť nezamestnanosť bol jedným zo základov akčných plánov menej rozvinutých okresov. Tu vláda plánovala podporou regiónu vytvorenie 1115 pracovných miest. To sa podarilo nielenže naplniť, ale dokonca je ich viac o tri stovky - 1415 pracovných miesta znížilo nezamestnanosť v danom regióne. Kým miera evidovanej nezamestnanosti v roku 2016 v okrese bola cez 18 percent, k 31. januáru 2019 tohto roka sa poklesla na 12 percent. Stále však na úradoch práce evidujú viac ako 4 tisíc nezamestnaných, medzi nimi majú výrazné zastúpenie málo kvalifikovaní, či dokonca bez vzdelania. 

Vláda ale netají spokojnosť. Viac zamestnaných, to je aj viac peňazí pre mestá a obce. Podľa podpredsedu Rašiho to vidieť na príjmoch obcí. "Medziročné zvýšenie príjmov obcí je zhruba na úrovni 6 - 8 percent a mestá a obce sú platené výlučne z daní príjmu fyzických osôb," vyjadril sa podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. 

Vláda v stredu rozhodla aj o navýšení regionálneho príspevku z pôvodného milióna eur a v Lipanoch podporila nielen domáce projekty, ale aj projekty z iných regiónov. Kým v Lipanoch by malo za peniaze vlády pribudnúť parkovisko pri budúcom aquaparku, viac peňazí poputuje aj na Domašu. Vláda tam podporí nákup sľubovanej výletnej lode, ktorá sa na Domašu vráti po tridsiatich rokoch. Vláda odklepla vyššiu dotáciu, keďže peniaze si vyžiada nielen samotná kúpa lode, ale aj komplikovaný transport. "Vodnou cestou plus jej presuny po súši, takže vláda schválila ešte dofinancovanie práve transportu lode," dodal podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. 

Iná vláda, rovnaký sľub. Čo sa (ne)zmenilo? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy