Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister obrany chce vojakom zvýšiť plat o 300 eur. Okamžite reagovali hasiči a policajti
Zdielať na

Minister obrany chce vojakom zvýšiť plat o 300 eur. Okamžite reagovali hasiči a policajti

BRATISLAVA / Vojakov čaká v tomto roku zrejme veľmi príjemná novinka. Minister obrany Peter Gajdoš im chce plošne zvýšiť platy. Uviedol, že aktívne na tom pracuje. Ide o sumu až 300 eur. To sa ale nepáči ostatným silovým zložkám. Policajní odborári to chcú riešiť už budúci týždeň.

"Samozrejme priebežne všetko konzultujeme aj s ministerstvom financií a môžem zodpovedne povedať, že bojujeme za každé jedno euro pre našich profesionálnych vojakov," uviedol minister obrany Peter Gajdoš. 

​Minister obrany chce týmto krokom zvýšiť atraktivitu vojenského povolania a tiež zvýšiť jeho konkurencieschopnosť. Daľším dôležitým dôvodom zvyšovania platov vojakom je ale aj ich podstav. Naplnenosť jednotiek je dnes totiž len na 75 percent.

"Samozrejme myslím si, že všetky bezpečnostné zložky sa trápia s týmto problémom. Preto v najbližších dňoch spustíme celoslovenskú kampaň na podporu regrutácie," dodáva Gajdoš. 

Navyšovanie o 50 miliónov

A nezanedbateľne vyššie platy by tomu mohli pomôcť. Táto novinka sa dotkne 13 tisíc vojakov. A to bez rozdielu všetkých hodností napríklad slobodníka, poručíka, kapitána či generála. Limit súčasných výdavkov rezortu obrany 290 miliónov eur bude preto nutné navýšiť o ďalších 50 miliónov. 

"Otázka platov v ozbrojených silách je naviazaná na dlhodobý plán výstavby a rozvoja ozbrojených síl, ktorý bol prijatý v rezorte obrany. Bol schválený vládou," vysvetľuje generálny tajomník služobného úradu ministerstva Ján Hoľko. 

Policajti a hasiči chcú tiež

S aktuálnym platovým stavom ale nie sú veľmi spokojní ani policajti a hasiči. Aj ich odbory volajú po zvyšovaní platov. Pomôcť by to mohlo najmä rezortu vnútra. Ten totiž dlhodobo zápasí s veľkým podstavom policajtov. "Každý hľadí do peňaženky, 300 eur je nemalá položka pre život človeka," uviedol predseda odborových zväzov polície Viktor Kiss 

"Patríme k silovému rezortu tak isto ako vojaci a policajti, prečo by sme mali byť my pozadu," pridáva sa šéf odborov hasičov Peter Šagát. Ministerstvo vnútra odkazuje, že majú záujem o zvýšenie platov policajtov aj hasičov, všetko ale záleží od možností rozpočtu. 

Zmena povolania? 

Okrem toho šéf policajných odborov tvrdí, že podobná situácia sa už stala v Česku. Policajti prešli kvôli platu k vojakom. Podľa neho by sa v silových zložkách mali platy zvyšovať koordinovane. "Myslím si, že by sme mali ísť približne rovnako s tými platobnými podmienkami aj v policajnom zbore. Pretože hrozí, že policajti budú dávať hromadne výpovede a budú chcieť prejsť k ozbrojeným silám," 

synch tel odbory pol. Kiss - Myslím si, že by sme mali ísť približne rovnako s tými platobnými podmienkami aj v policajnom zbore. Pretože hrozí, že policajti budú dávať hromadne výpovede a budú chcieť prejsť k ozbrojeným silám.

synch tel odbory hasiči Šagát - Ak by skutočne prišlo k takémuto navýšeniu platov u vojakov, zabojujeme o to isté. Budeme sa snažiť o adekvátne zvýšenie príjmov hasičov už len preto, že psychické a fyzické zaťaženie hasičov je porovnateľné s fyzickým a psychickým zaťažením vojakov v nasadení.

Tento návrh ale ešte musí schváliť vláda. A teraz je otázne, či sa tak aj reálne stane.

Pozrite si archívnu reportáž o stretnutí ministrov obrany: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy