Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemocnice nakupujú CT prístroje. Otázne je, či ich aj využívajú
Zdielať na

Nemocnice nakupujú CT prístroje. Otázne je, či ich aj využívajú

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva postupne odovzdáva nakúpené CT prístroje 13 nemocniciam. Naposledy v Nových Zámkoch. Hodnota jedného CT-čka síce presahuje milión eur, ale ich využiteľnosť a dostupnosť pre pacienta je vysoká. Drahé prístroje dokážu obslúžiť oveľa vyšší počet pacientov ako doteraz, k väčšiemu výkonu preto nemocnice vyzýva aj ministerstvo zdravotníctva.

Aké sú čakacie doby na CT vyšetrenie a koľko pacientov je CT prístrojom denne vyšetrených? Oslovili sme nemocnicu v Kráľovskom Chlmci, Žiline aj v Bratislave. V nemocnici v Kráľovskom Chlmci je CT prístrojom vyšetrených len toľko pacientov , koľko spočítate na prstoch jednej ruky.

"Tak je to v priemere 4-5 pacientov. To hovoríme o hospitalizovaných, a 7-8 ambulantných pacientov," hovorí riaditeľka nemocnice Klára Hencelová.

Za CT vyšetrenie pacienti prekvapivo platia.

Riaditeľka vraví: "Problém je v tom, že zatiaľ nemocnica nemá zazmluvnený CT prístroj ani od jednej poisťovne.Platí 20 eur, ak ide na vlastnú žiadosť alebo 40 eur ktorým sa poskytuje vyšetrenie kontrastom."

Podľa vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne ale k zazmluvneniu doteraz nedošlo, pretože nemocnica nespĺňala základné kritériá.

"Nemocnica nesplnila podmienky: jednak materiálno-technické a takisto personálne zabezpečenie," povedala Jana Martanovičová, hovorkyňa VšZP.

Počas nakrúcania našej reportáže sa ale ľady pohli. Nemocnica nedostatky odstránila a zmluvu s poisťovňou podpísala. V žilinskej nemocnici vyšetria denne CT prístrojom 40 pacientov plus 10 hospitalizovaných.

"Onkologickí pacienti sú vyšetrení približne do dvoch týždňov. Neonkologické vyšetrenia objednávame v priemere do 2-3 mesiacov," povedala Lenka Záteková, riaditeľaka FNsP v Žiline.

A možno by termín objednania nemusel byť tak dlhý ak by sa prevádzkové hodiny CT vyšetrení upravili. V univerzitnej nemocnici v Bratislave je prevádzková doba CT vyšetrení výrazne dlhšia, od siedmej hodiny ráno a trvá až do piatej poobede.

"Máme tri CT pracoviská a denne vyšetríme v priemere od 90 do 120 pacientov," dodáva Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová vraví: "My apelujeme na vedenie aby Ct prístroje využívali na maximum, sú drahšie aj z dôvodu že môžu obslúžiť vyšší počet pacientov. cieľom je aby slúžili ľudom."

Prístroj CT sa na Slovensku spája aj s mnohými kauzami týkajúcimi sa nákupných cien:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy