Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obyvateľov trápi neznesiteľný zápach a potkany. Majiteľ ošípaných ignoruje aj úrady
Zdielať na

Obyvateľov trápi neznesiteľný zápach a potkany. Majiteľ ošípaných ignoruje aj úrady

VEĽKÉ UHERCE / Obyvatelia Veľkých Uheriec pri Partizánskom musia už vyše roka znášať nepríjemný zápach či množstvo potkanov. Ich sused totiž chová 30 ošípaných. Podľa miestnych sú v hrozných podmienkach. Veterinári si nevedia s prípadom poradiť.

"To je neznesiteľné, ten smrad. A viete si predstaviť, čo je v lete," hovorí jeden z nešťastných obyvateľov. Ich sused vraj chová okolo 25 až 30 ošípaných, ktoré sú kríženci vietnamskeho prasaťa s diviakom. 

"Ten chov je nepovolený a znepríjemňuje život obyvateľom," uviedla starostka obce, Alena Chalupová. Zvieratá navyše žijú v katastrofálnych podmienkach. Miestni na problém upozorňujú vyše roka.

Zlá komunikácia 

"Prišli sem z veterinárnej správy, že do 30 dní sa toho zbavia. A 30 dní je rok," sťažuje sa obyvateľ obce. "S majiteľom je ťažká a zlá komunikácia. Bolo vykonaných niekoľko kontrol, ktorým sa vyhýbal," informuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Jozef Bíreš. 

Majiteľ ošípaných ignoruje všetky nariadenia. Úradníci sa s ním nevedia spojiť. Napriek snahe sa to nepodarilo ani TV JOJ. 

Okrem zápachu aj potkany 

Situácia je zo dňa na deň horšia. Ľuďom znepríjemňuje život nielen zápach, ale aj množstvo potkanov. "Na verejnom priestranstve sú kopy výkalov a hnoj, po brucho to majú. Bez vody a stravy," pokračujú obyvatelia. 

Listy a sankcie od veterinárov na majiteľa očividne neplatia. 5. februára ho naposledy listom požiadali o zlikvidovanie chovu. Ak nezareaguje, zakročia. "Buď zvieratá utratíme, alebo ich dáme do karantény," dodáva Bíreš. 

Po novom treba každú ošípanú registrovať. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy