Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odsúdený väzeň už trikrát prežil svoju popravu. Kat bol unavený
Zdielať na

Odsúdený väzeň už trikrát prežil svoju popravu. Kat bol unavený

Archívna reportáž

MALAWI / Väzeň Byson Kaula, ktorý čakal v cele smrti v africkom štáte Malawi, bol už trikrát takmer popravený. Kat ale pokaždé prestal pracovať skôr, ako stihol obesiť všetkých väzňov zo zoznamu, pretože bol už príliš unavený. Muž nakoniec prežil až do doby, kedy krajina prestala uplatňovať trest smrti.

Kaula sa do väzenie dostal za čin, ktorý podľa svojho tvrdenia nespáchal. Súd ho v roku 1992 odsúdil za vraždu svojho zamestnanca, keď proti nemu krivo svedčili závistliví susedia. 

Stalo sa to na konci totalitného režimu prezidenta Hastingse Bandy, ktorý tejto krajine na juhovýchode Afriky vládol tvrdou rukou v rokoch 1964 až 1994. Vraždy sa vtedy trestali smrťou. 

Unavený kat 

V celej krajine bol ale iba jeden kat, ktorý navyše cestoval po niekoľkých častiach regiónu, kde vykonával súdne popravy. Keď teda prišiel raz za pár mesiacov do Malawi, nikdy nestihol obesiť všetkých zo zoznamu určených k poprave. 

Kaulovi sa tak trikrát stalo, že na neho neprišla rada, lebo kat už bol príliš unavený. V jednom prípade popravil za dve hodiny 18 odsúdených, Kaula mal pritom poradové číslo 21. Kat ale povedal, že to už stačilo a príde až o ďalší mesiac. Kaula sa pre nervové vypätie už dvakrát snažil spáchať samovraždu. Oba pokusy však prežil. 

Rozsudok zmenili 

Po nastolení demokracie v roku 1994 bolo vykonávanie trestu smrti v Malawi pozastavení a žiadny prezident od tej doby nepodpísal príkaz k poprave. Kaulov rozsudok naposledy zmenili a bol prepustený na slobodu. Momentálne žije na svojej farme a cez víkendy pomáha ako dobrovoľník v resocializačnom programe pre prepustených väzňov. 

Pozrite si archívnu reportáž o treste smrti pre čínskeho Jacka Rozparovača: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy