Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za 8 dní, 125 obehov okolo Zeme. Ivanovi Bellovi sa pred dvadsiatimi rokmi zmenil život
Zdielať na

Za 8 dní, 125 obehov okolo Zeme. Ivanovi Bellovi sa pred dvadsiatimi rokmi zmenil život

BRATISLAVA / Za necelých 8 dní, 6 vedeckých experimentov a 125 obehov okolo Zeme. Aj takto by sa dal v stručnosti opísať pobyt prvého a zatiaľ aj jediného slovenského kozmonauta vo vesmíre. Presne 20.februára uplynulo 20 rokov od chvíle, keď Ivan Bella začal spolu s ďalšími dvoma členmi posádky, plniť misiu Štefánik.

"Pre mňa je to pamätný let z dvoch dôvodov: letel so mnou prvý slovenský kozmonaut a celkovo, to bolo po prvý raz, keď som mal na palube kolegov z iných krajín," povedal účastník 4 vesmírnych letov Viktor Michajlovič Afanasiev.

"Pre mňa to bolo splnenie sna. A keď Ivan vybral pre misiu názov Štefánik, tak tým vyjadril aj silné prepojenie medzi Slovenskom a Francúzskom,"  hovorí Jean-Pierre Haigneré, účstník 2 vesmírnych letov. 

Titul prvého slovenského kozmonauta mal na dosah Michal Fulier, ktorý síce absolvoval celý výcvik, no do vesmíru napokon neletel. Paradoxne, pripomína mu to každý rok dátum jeho narodenia, keďže let sa pred 20 rokmi uskutočnil práve 20. februára. "Neviem, či je to to správne slovo, zamrzelo, no ale viete, že bolo by lepšie, keby som sa tam dostal," uviedol Fulier. 

Pri príležitosti 20. výročia letu prvého slovenského kozmonauta do vesmíru sa nehovorilo iba o misii Štefánik, ale aj o tom, čo z toho Slovensko dokázalo vyťažiť. A zdá sa, že v tomto smere sme za ostatnými krajinami zaostali. "Sme jedinou krajinou V4, ktorá nie je plnohodnotným členom Európskej kozmickej agentúry. Bratislava je asi jediné hlavné mesto v Európe, ktoré nemá planetárium," vysvetlil Bella. 

A práve podujatie za účasti 14 kozmonautov i ďalších odborníkov zo Slovenska i zahraničia, by tieto témy malo oživiť. Aj kozmonautika sa vyvíja úžasnou rýchlosťou. Napríklad aj v tom, že lety do vesmíru sa stávajú komerčnou záležitosťou.

"Lietanie do kozmu, tak ako sme ho zažili my, bude vždy otázkou prestíže krajiny a vedeckou záležitosťou. Vesmírny turizmus je úplne o niečom inom," povedal Bertalan Farkas, maďarský kozmonaut misie Sojuz 36. "Ja si myslím, že sa to časom budem deliť na profesionálne výskumné lety do vesmíru, turistické a objaviteľské, pretože vesmír ešte nie je preskúmaný," povedal Haigneré

"Viete, čo ma pri tej debate najviac štve? Že v Rusku sú ľudia, ktorí by si ako turisti takíto let mohli dovoliť, no prvým vesmírnym turistom sa stal niekto iný," rozpráva Afanasiev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy