Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Komárne si založili mestské exekučné oddelenie
Zdielať na

V Komárne si založili mestské exekučné oddelenie

KOMÁRNO / Mestá a obce majú problém s vymáhaním poplatkov za smeti, či dane z nehnuteľnosti. Splátkový kalendár málokoho prinúti platiť, na rozdiel od exekútora, ten si však naúčtuje aj nemalé trovy. A tak metské a obecné úrady zriaďujú vlastné exekučné oddelenia.

"Keď som si pozrela účet, tak som zbadala, že nejaký exekútor mi stiahol, v celkovej hodnote asi 240 euro," informuje Katarína. Katarína pracuje v zahraničí a v schránke ju čakal už len lístok o nedoručení zásielky, ktorú medzičasom pošta vrátila adresátovi. Exekútorskému úradu, ktorý okrem dlžoby voči mestu, na jej účte vinkuloval aj exekučné poplatky.

"Poplatok za smeti, ktorý dlhujem, je 54 euro," rozpráva Katarína. "Daňový poriadok nám hovorí, že my musíme vymáhať, to sú verejné zdroje," vysvetľuje vedúci odboru ekonomiky MsÚ Komárno Ľubomír Kóňa. Až 20 percent komárňanských daňovníkov dlží mestu poplatky za komunálny odpad či daň z nehnuteľnosti. Momentálne je to viac ako milión 200 tisíc eur.

"Môžeme tieto daňové nedoplatky riešiť externým exekútorom, nám takto ročne príde zhruba 300-tisíc euro z predchádzajúcich rokov," rozpráva Kóňa. Ale dotknutí obyvatelia sa sťažujú na vysoké trovy exekúcie, neraz sú trojnásobkom samotného dlhu. "Súhlasím s tým, že tie trovy exekúcie sú neúmerné voči tej istine, ale mesto nedostane nikdy viac ako istinu," uviedol vedúci odboru ekonomiky. 

Množiace sa sťažnosti primäli Komárno k zásadnému kroku. "Budeme tak isto exekuovať, ale nebude to robiť exekútorský úrad, ale budeme to robiť vlastnými silami," vysvetlil Kóňa. A tak trovy vo forme miezd a odvodov, využívanie lustrácie, bude namiesto dlžníkov znášať mesto. "To bude možno 25-30 tisíc euro, je to na úkor celého mesta, kvôli niekomu, či niekto zabudne, alebo neplatí," pokračuje Kóňa. 

"Zdá sa, že aj toto je reakcia na to, že splátkový kalendár je neúčinný. A ak sa toto v praxi osvedčí, to bude inšpirácia pre mnohé ďalšie mestá a obce, ktoré majú podobný problém," informuje Michal Kaliňák, Združenie miest a obcí Slovenska. V Nových Zámkoch už takto fungujú od roku 2015. Podarilo sa im vymôcť viac ako 650 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy