Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový návštevnícky poriadok v TANAPe je pre turistov sklamaním
Zdielať na

Nový návštevnícky poriadok v TANAPe je pre turistov sklamaním

POPRAD / Približne dve desiatky rokov sa hovorilo o novom návštevnom poriadku pre Tatranský národný park. Teraz je konečne na svete a zniesla sa naň poriadna vlna kritiky. Namiesto očakávanej liberalizácie je ešte prísnejší a pre turistov a horolezcov je sklamaním.

Východ slnka je v horách magický a výnimočný. Ak začne platiť nový návštevnícky poriadok, tak zábery východu či západu slnka budú jeho porušením. To je jedna z mnohých častí návrhu návštevného poriadku, ktoré rozbúrili inak tichú hladinu turistickej verejnosti. "Zvieratá žijúce v TANAPe prešli na nočný spôsob života, z toho dôvodu limitujeme, ale to bolo aj v starom návštevnom poriadku, ten pohyb v noci. Nazvali sme to pohyb podľa astronomického východu a západu slnka," vysvetlil Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP. 

To sa bije s odporúčanými rannými nástupmi na túry najmä v lete pre búrky a horúčavy. Najväčšie očakávania mali turisti v oblasti uvoľnenia ďalších kopcov pre turistov. "Určite by sa mohol zmeniť pohyb mimo značiek. Uvoľniť nejaké oblasti, aby bol voľný pohyb," povedal turista na Prednom Solisku. Nič také ale nebude. 

Dobrá správa je, že letná sezóna začne o 15 dní skôr, teda 1. júna. Ďalšou dobrou správou je, že sa rozšírili možnosti zimnej turistiky, ktorá už nemusí byť skialpinistická. Horolezcov ale naštvalo, že ich na jar z hôr vyhnali. "Od 15.apríla do konca mája. V tomto období sme neumožnili ani horským vodcom, aby mohli vykonávať svoju profesiu, ktorá ich živí a takisto chceme, aby to rešpektoval aj návštevník, to znamená, aj horolezec," dodáva Majko. 

Nový návštevný poriadok je ešte prísnejší ako ten predchádzajúci a myslí si to aj ochranár Erik Baláž. "Ten návštevný poriadok musí byť taký, aby vyhovoval aj ľuďom, samozrejme, musí brániť aj záujmy ochrany prírody, ale opakujem, ak sa niekde v území ťaží, čo má miliónkrát väčšie dopady ako všetci turisti dokopy na ten ekosystém, tak nie je možné v tom istom území zakazovať vstup ľuďom," myslí si ochranár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy