Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
SHMÚ vydal výstrahu pred silným vetrom. Na pozore sa musia mať aj turisti v horách
Zdielať na

SHMÚ vydal výstrahu pred silným vetrom. Na pozore sa musia mať aj turisti v horách

BRATISLAVA / SHMÚ vydal výstrahu prvého a druhého stupňa pred silným vetrom, ktorý momentálne pôsobí takmer na celom území Slovenska. Okrem silného vetra sa ale na niektorých miestach stále tvoria snehové jazyky a záveje. Meteorológovia pred nimi varujú v štyroch krajoch.

Vietor v utorok potrápi väčšiu časť Slovenska. Výstraha 1. stupňa platí pred silným vetrom platí pre tieto kraje: Bratislavský, Banskobystrický, Košický, Nitriansky, Trnavský, Prešovský. Výstraha platí od 10.00 hodiny do približne 17.00 hodiny. Na niektorých miestach stále platí aj výskyt snehových prehánok. 

Na snehové jazyky a záveje SHMÚ upozorňuje najmä v Banskobystrickom kraji, Trenčianskom, Prešovskom a v Žilinskom kraji. Rovnako tu zatiaľ platí len výstraha 1. stupňa, ktorá ale potrvá celý deň

Výstraha pred silným vetrom na horách platí pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj. Pričom v týchto miestach treba byť opatrný viac, platí tu výstraha 2. stupňa. 

Turisti, pozor na lavíny

Vo vysokohorskom teréne trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Nebezpečenstvo sa skoncentrovalo tam, kde je najviac nafúkaného nového snehu. Nebezpečná situácia pretrváva aj vo vysokých polohách Vysokých Tatier nad 2 000 metrov nad morom najmä severných a severovýchodných expozícií, kde silný vietor navieval sneh do dosiek a vankúšov. Na severných svahoch sa miestami v snehovej pokrývke nachádzajú aj kritické vrstvy hranatozrnného snehu. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení najmä na strmých svahoch nad 30°. Situácia sa bude pre sneženie zhoršovať.

Počasie na horách

Na horách bolo v utorok ráno zamračené so snežením. Ochladilo sa. Teplota vzduchu sa pohybuje od mínus 14 do mínus 3 stupne Celzia. Na hrebeňoch fúka veľmi silný severozápadný vietor do 35 metrov za sekundu v nárazoch. Na zmrznutý až ľadový podklad v pondelok a dnes ráno napadlo spolu do 20 cm nového snehu, ktorý je však vetrom nerovnomerne rozmiestnený. Najviac snehu sa nachádza na južných a juhovýchodných stranách pohorí. Horské hrebene a rebrá najvyšších polôh sú často vyfúkané do veľmi tvrdého podkladu, hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia sa. Očakáva sa sneženie, nízke teploty a veľmi silný vietor, ktorý bude pohyb vo vysokohorskom teréne výrazne znepríjemňovať.

Horská služba upozorňuje na vhodné vybavenie do hôr v týchto dňoch. Pozrite sa, čo vám určite nesmie chýbať.:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy