Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Preťaté pneumatiky či poškodené nápravy. Na vodičov číhajú výtlky na ceste I. triedy
Zdielať na

Preťaté pneumatiky či poškodené nápravy. Na vodičov číhajú výtlky na ceste I. triedy

IVACHNOVÁ / Preťaté pneumatiky, pokrčené disky, poškodené nápravy, či dokonca dopravná nehoda. To všetko hrozí vodičom po prejazde výtlkom. Výkyvy teplôt a extrémne dopravné zaťaženie výrazne poškodili aj cestu prvej triedy medzi Ivachnovou a Ružomberkom.

"Keď mám ísť 60 tak idem radšej 30 asi tak, a chodím takto, že to musím obchádzať, ináč to nejde," sťažuje sa vodič. "Úsek Ivachnová-Ružomberok je momentálne vo veľmi zlom technickom stave a vzhľadom na extrémnu hustotu dopravy je možné, že pokiaľ nebude tento technický stav upravený, môže dôjsť k nehodovým situáciám," myslí si súdny znalec z odboru cestná doprava Stanislav Chomo. 

Päťkilometrový úsek cesty I. triedy aktuálne využívajú aj nákladné autá a terénne mechanizmy, pracujúce na výstavbe diaľnice, s čím súvisí aj miestami znížená rýchlosť. Okrem nich tadiaľto denne prejdu tisícky osobných áut. Na vozovke plnej dier, sú skúške vystavované nielen schopnosti vodičov, ale aj súčiastky ich vozidiel.

"Najväčší problém tyčky stabilizátora s čapmi, gumy stabilizátora, guľové čapy riadenia a guľové spodné čapy. Ešte som sa nestretol s tým, že by to niekto preplatil, každý si to hradí zo svojho vrecka, každý si povie, veď slovenská cesta," vraví majiteľ autoservisu Martin Rázus. 

Či sa so stavom vozovky medzi Ivachnovou a Ružomberkom v dohľadnom čase plánuje niečo robiť, odpovedal správca komunikácie. "Z dôvodu zmiernenia následkov pri prejazde vzniknutého výtlku pri nepriaznivých klimatických podmienkach boli a sú opravy vzniknutých výtlkov realizované iba provizórne formou zasýpania frézovaným materiálom alebo štrkodrvou." Uvedomujú si, že životnosť asfaltu je prekročená, ale neplánujú momentálne súvislú obnovu úseku. 

"Stavbou D1 Hubová – Ivachnová dôjde k preložke časti cesty I/18," dodáva správa ciest. Kedy by k tomu malo dôjsť sme sa nedozvedeli. Ak sa úseku Ružomberok-Ivachnová nemôžete vyhnúť, je dosť pravdepodobné, že sa nevyhnete ani nejakému tomu výtlku.

Odborníci preto dávajú vodičom pár rád. "Aby prudko nebrzdili, lebo dochádza k priťaženiu náprav a horšej manévrovateľnosti vozidla," hovorí Chomo. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy