Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Presne pred 90 rokmi padli teplotné rekordy. Takto bolo na Slovensku
Zdielať na

Presne pred 90 rokmi padli teplotné rekordy. Takto bolo na Slovensku

BRATISLAVA / Dnes, 11. februára, je to presne 90 rokov, čo sme namerali najnižšiu nočnú teplota na území Slovenska. Ráno miestny učiteľ Porsch na minimálnom teplomere odmeral neuveriteľných -41,0 °C. Zima 1928/29 začínala nenápadne, ale postupne pribúdalo snehu. Teplota sa znižovala až nakoniec v výbežok tlakovej výše nad čerstvým snehom v studenom vzduchu priniesol rekordne nízku nočnú teplotu.

Trpeli ňou nielen ľudia, ale aj príroda. S koňmi sa nechodilo, aby im nezamŕzali nozdry, divé zvieratá prichádzali k príbytkom, aby dostali niečo na žranie a zohriali sa, z oblohy padali zmrznutí vtáci a stromy sa v dôsledku veľmi nízkej teploty pukali. V mnohých kronikách sú informácie o tom, že zimu neprežilo viac ako polovica stromov v záhradách.
Doprava nefungovala, železničné trate boli zaviate,autá vtedy veľmi ešte nepremávali, loďami sa nedalo, lebo vodné toky zamrzli.

Zamrzol nielen Dunaj, ale zamrzlo aj more pri Benátkach, Baltik a aj časť mora pri Slovinsku a Chorvátsku. Dunaj medzi vtedajším Československom a Maďarskom bol zamrznutý do 1 m hĺbky a skvelo fungoval ako cesta pre pašerákov.

Rekordy z tejto pamätnej zimy sú platné ešte aj doteraz nielen u nás, ale aj u našich susedov. Doterajšia zima, zima 2018/2019 mala zatiaľ najnižšiu teplotu 23.1: v Oravskej Lesnej -26°C. Ešte nám 15 °C do rekordu chýbalo, ale aj tak sa v to ráno zdalo neskutočne mrazivo.

reprofoto Meteorologické správy

Denné teploty z 11.2.2019 v bývalom Českloslovensku:

reprofoto

​Pozrite si aktuálnu predpoveď počasia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy