Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Dvadsať tisíc Slovákov oslovili na prvý národný skríning na rakovinu hrubého čreva
Zdielať na

Dvadsať tisíc Slovákov oslovili na prvý národný skríning na rakovinu hrubého čreva

BRATISLAVA / Možno aj vy ste už dostali do schránky obálku s testovacou sadou na zistenie krvácania v stolici. Vybraných v rámci prvého národného skríningu na rakovinu hrubého čreva bolo až 20 tisíc Slovákov vo veku od 50 rokov. Ak sa otestujete a vzorku stolice pošlete všeobecnému lekárovi vo februári by ste mohli vedieť výsledok.

Prvý národný skríning je už rozbehnutý. Rozposlaných je 20 tisíc testovacích obálok. "Pozývací skríning vyplýva z novej legislatívy a robia ho všetky zdravotné poisťovne na Slovensku," informoval gastroenterológ Tibor Hlavatý. 

Najviac obálok s testovacou sadou rozposlala Všeobecná zdravotná poisťovňa, 12 tisíc poistencom. "Posledné obálky boli dané do 28. januára a následne budeme zbierať spätné informácie," vysvetľuje generálna riaditeľka poisťovne Ľubica Hlinková. 

Testovanie 

Program spočíva v jednoduchom teste na prítomnosť mikroskopickej krvi v stolici. "Vieme potom zachytiť včasné štádium rakoviny, ktoré je v 90 percent liečiteľné," hovorí Hlavatý. V obálke s testovacou sadou je aj presný návod, ako na to. Stolicu všeobecnému lekárovi je nutné doručiť do troch dní s tým, že cieľová skupina testovaných je od 50 rokov vyššie. 

V prípade záujmu sa môžu dať otestovať aj mladšie ročníky. Osloviť môžu buď svojho všeobecného lekára, alebo priamo poisťovňu a balíček na testovanie im bude vydaný. 

Skorá liečba

Rakovina hrubého čreva a rakovina prsníkov valcuje Slovákov spomedzi nádorových ochorení najviac .Prvenstvo najväčšieho výskytu rakoviny hrubého čreva v rámci celého sveta má Maďarsko a potom je Slovensko. 

Krv v stolici je príznakom polypu. Ak vyhľadáte lekára, odstránia ho včas, ak to ale neurobíte, polyp bude rásť a v priebehu 10 či 15 rokov sa môže zvrhnúť na rakovinu hrubého čreva. "Ak my ten polyp odstránime, čo je skutočne nenáročné a rýchle, k rakovine nedôjde v 90 percentách," dodáva Hlavatý. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy