Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najsilnejšia žena Nemecka v Bratislave. Riešiť prišla niekoľko vážnych otázok
Zdielať na

Najsilnejšia žena Nemecka v Bratislave. Riešiť prišla niekoľko vážnych otázok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na pozvanie premiéra Petra Pellegriniho priletela vo štvrtok na Slovensko nemecká kancelárka Angela Merkel. Na programe má stretnutie s premiérmi V4, ale aj s prezidentom Andrejom Kiskom.

Bilaterálne vzťahy najmä v hospodárskej oblasti, digitalizácia či umiestnenie vznikajúcej Európskej agentúry pre prácu boli hlavné témy dnešného rokovania nemeckej kancelárky Angely Merkel s jej slovenským kolegom Petrom Pellegrinim. Merkel vo štvrtok priletela na jednodňovú návštevu Slovenska. 

Kancelárka na úvod svojho vystúpenia pripomenula 30. výročie boja za slobodu a demokraciu vo východnej Európe. Médiá zaujímal aj názor Merkel na brexit a vyšetrovanie únosu vietnamského občana. Podľa Pellegriniho bolo rokovanie konštruktívne a priateľské. ​Popoludní sa stretla s prezidentom Andrejom Kiskom. 

Spolupráca 

Nemecká kancelárka vyzdvihla spoluprácu Nemecka a Slovenska, najmä v oblasti automobilového priemyslu. Krajiny však podľa nej musia dbať aj na to, aby úzko spolupracovali aj v oblasti digitalizácie, ktorá bude v budúcnosti čoraz dominantnejšia. "Hovorili sme o spolupráci v prípade regulácie v digitálnom svete, v ktorom niekedy neplatia tie pravidlá, ktoré platia vo fyzickom svete,“ potvrdil Pellegrini. Zároveň potvrdil, že ju požiadal o podporu pri umiestnení Európskej agentúry pre prácu na Slovensko. Merkel zareagovala, že je otvorená tomu, aby sa takéto inštitúcie umiestňovali do nových členských štátov a je otvorená ďalšiemu dialógu.

Otázka brexitu 

Merkel zároveň ocenila, že Slovensko ako predsedajúca krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) trvá na dodržiavaní Minských dohôd medzi Ruskom a Ukrajinou. Záujem médií sa sústredil na brexit. Veľká Británia opustí Európsku úniu 29. marca, teda o 50 dní. "Päťdesiat dní je málo, ale môže to byť dlhých 50 dní, podľa toho, ako sa na to pozeráme,“ priznala kancelárka.

Odchod bez dohody je v súčasnosti najskloňovanejším, ale zároveň najobávanejším scenárom. "Je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sme k dohode dospeli,“ vyhlásila Merkel. Zároveň je ale povinnosťou zachovať integritu vnútorného trhu a nastaviť pravidlá pre Írsko a Severné Írsko.

Stretnutie V4

Poobede sa nemecká kancelárka stretne s premiérmi V4 - slovenským premiérom Pellegrinim, českým predsedom vlády Andrejom Babišom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom a poľským šéfom vlády Mateuszom Morawieckim. Hlavnou témou bola predovšetkým príprava nového viacročného finančného rámca EÚ na roky 2021 - 2027, nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu či budúcnosť EÚ.

Lídri zároveň prijali spoločnú deklaráciu, ktorou si pripomínajú zmeny z roku 1989 a avizujú v nej odhodlanie pokračovať v eurointegračných snahách a transatlantickom smerovaní. 

Premiéri našli zhodu na spoločnom projekte týkajúcom sa migrácie. Práve krajiny Visegrádu boli podľa analytikov počas migračnej krízy v roku 2015 v protiklade s Berlínom. Dnes Pellegrini informoval, že spoločne pripravia projekt v Maroku tak, aby pomohol riešiť príčiny migrácie. "Nastúpi kolo expertných rokovaní. Do niekoľkých týždňoch predstavíme, koľko prostriedkov vložíme do projektu aj presný spôsob, ako bude projekt vyzerať,“ povedal šéf slovenskej vlády. "Viem, že sme možno nie úplne najlepšie zvládali veci ako utečeneckú krízu, ale to, že prijímame spoločný projekt je pre mňa dôkaz, že chceme postupovať spoločne aj v tejto otázke,“ dodala nemecká kancelárka.

Potom sa kancelárka premiestnila do neďalekého prezidentského paláca. Tam dostala ďalšiu kyticu. A nielen to. Aj vyznamenanie za presadzovanie hodnôt slobody, demokracie a solidarity. "Je mi veľkou cťou, že som vám mohol odovzdať najvyššie štátne vyznamenanie, Rád Bieleho dvojkríža I. triedy," povedal Kiska. 

Návšteva Slovenska 

Angela Merkel navštívila Bratislavu naposledy 20. októbra 2014. Vtedy jej ako tretej žene v histórii udelili čestný doktorát na Univerzite Komenského. Vo februári 2011 sa už raz v Bratislave zúčastnila na vrcholnej schôdzke krajín Visegrádskej skupiny.

Z dôvodu návštevy nemeckej delegácie museli prijať rôzne opatrenia, ktoré sa dotkli aj dopravy. Obmedzenia budú platiť až do poobedia:

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy