Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mäso z chorých kráv z Poľska skončilo aj v školských jedálňach, potvrdila Matečná
Zdielať na

Mäso z chorých kráv z Poľska skončilo aj v školských jedálňach, potvrdila Matečná

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná potvrdila, že mäso z chorých kráv z Poľska sa dostalo aj do reštaurácií a do školských jedálni. Do ktorých, reštauračných prevádzok a jedální sa dostalo, neuviedla. Ministerka zároveň potvrdila informáciu, že sa skutočne dostalo do troch slovenských prevádzok.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa vyjadrovala k aktuálnym informáciám o rizikovom mäse z Poľska, ktoré sa malo dostať aj na Slovensko. Matečná potvrdila stredajšie zistenie, že sa mäso dostalo do troch slovenských prevádzok.  Iné podľa nej nepribudli. Malo by ísť o prevádzky -  Cimbalak, s. r. o, Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce. Zároveň sa vyjadrila, že sa dostalo aj do školských jedální a reštaurácií. "Išlo o 300 kg mäsa typu gulášové čiže odrezky a pod. Mäso skončilo v reštauráciach a školských jedálňach." Ako prvý s touto správou prišiel spravodajský web hn.online.sk.

Ministerka pôdohospodárstva si už predvolala na koberec poľského veľvyslanca, od ktorého bude žiadať vysvetlenie a priatie výrazných protiopatrení. Pre televíziu JOJ Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR potvrdil, že mäso z chorých kráv sa vyskytlo v ďalších 6 prevádzkach na Slovensku. 

"Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala úradné kontroly u troch odberateľov v okrese Košice-okolie a Bardejov. O ďalšej distribúcii do zariadení spoločného stravovania z týchto prevádzok bol informovaný Úrad verejného zdravotníctva," informovali potravinári.

"Prostredníctvom systému rýchleho varovania sme dňa 31.1.2019 dostali informáciu o ďalších dodávkach hovädzieho mäsa na územie SR,"  uvádzajú vo svojom stanovisku ku kontrolám, ktoré vykonali 31. januára. 

Ide o tieto prevádzky:

Marta Ivanova, Čečejovce, ul. Košická 2 – sklad potravín 
Zahorecz Jozef, Levice, ul. Ľudovíta Štúra 10 - predajňa 
Robert Csatari Mäso-Údeniny, Jelšava, ul. Štefánikova 359 - predajňa 
Eva Odreašova Kysucké Nové Mesto ul. Hviezdoslavova 60 - predajňa 
Mäsiarstvo u Urbánka, Trenčín Nám. Sv. Anny 15 
Bistiak Vladimír, Varín ul. Martinčeka 62 – predajňa 

V týchto prevádzkarniach budú teraz vykonané úradné kontroly príslušnými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami. 

Ministerstvo školstva sa vyjadrilo, že zabezpečovanie potravín pre školy je v kompetencii vedúcej školskej jedálne, riaditeľa a zriaďovateľa školy. "V danej veci je taktiež vhodné obrátiť sa na rezort pôdohospodárstva, ktorý spustil projekt národného potravinového katalógu - nástroja verejného obstarávania na nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov," informuje rezort školstva.

Podľa poľského veterinára  Pawela Niemczuka sa z Poľska vyviezlo 2700 ton hovädzieho mäsa. 

Je to pre nás nebezpečné?

Varením, alebo pečením totiž z nakazeného mäsa nemusia škodlivé látky zmiznúť, ako by sme si mohli myslieť. Po zjedení takéhoto mäsa hrozia rôzne žalúdočné ťažkosti. Odborník ale hovorí o oveľa vážnejších rizikách. Aj preto je konzumácia jedla z takéhoto mäsa mimoriadne nebezpečná. "Nevieme či tie zvieratá, ktoré ukázali investigatívni novinári boli poškodené po tej mikrobiologickej stránke, alebo ich zdravie bolo poškodené nebezpečnými chemickými látkami, ktoré sa ukladajú v organizme hospodárskych zvierat. Po konzumácií sa ukladajú v tele človeka. Tieto látky môžu vykazovať nebezpečné aktivity vo vzťahu k onkologickým ochoreniam," vyjadril sa Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava. 

Ku kontrole troch slovenských prevádzok, kde sa malo mäso dostať, sa Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v stredu vyjadril nasledovne."Momentálne tam prebieha previerka čo sa týka množstva dodaného mäsa, aby sme spárovali to, čo Poliaci uviedli. Kde to mäso bolo ďalej distribuované, alebo do ktorých mäsových výrobkov bolo zapracované," Mäso bolo vyvezené do viacerých európskych krajín. Na zozname sú okrem Slovenska, Francúzsko, Portugalsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Španielsko a Švédsko. 

Poľská strana podľa šéfa veterinárnej správy Jozefa Bíreša dlho mlčala, čo nepôsobí dôveryhodne, a preto Bíreš nariadil pre istotu kontroly po celom Slovensku. Momentálne sa čaká na správu z veterinárneho ústavu, kde vzali vzorky mäsa na analýzu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy