Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zlyhanie či klamstvo? Glváč tvrdí, že o kontaktoch s obvinenou Alenou informoval VOS
Zdielať na

Zlyhanie či klamstvo? Glváč tvrdí, že o kontaktoch s obvinenou Alenou informoval VOS

BRATISLAVA / Naozaj odobrila komunikáciu vtedajšiemu ministrovi obrany s Alenou Zs. vojenska tajná služba? Ak by to tak bolo, podľa analytila aj šéfa výboru pre kontrolu vojenského spravodajstva by potom šlo o fatálne zlyhanie. Vojenské spravodajstvo mlčí a Smer hovorí o cielenej diskreditácii.

Podľa analytika nie je možné, aby v tajnej službe v systéme nevyskočilo, že Alena Sz. figuruje vo vyšetrovaní vraždy, aj keď ako svedkyňa. A v tom prípade má verzia Martina Glváča trhliny, ak mu tajná služba odporučila s takouto osobou komunikovať.

"Keby si to naozaj preverovali, tak určite by sa to niekde vyskytlo, pretože si treba uvedomiť, že vojenské spravodajstvo úzko spolupracuje so spravodajskými službami na Slovensku a tak isto aj s políciou," vyjadril sa bezpečnostný analytik SPPI, Juraj Krúpa. 

Krytie tajnej služby?

Už v roku 2010 sa Alena Zs. objavila ako svedkyňa v prípade vraždy exprimátora Hurbanova a dlhé roky bola partnerkou komárňanského podnikateľa, ktorého riešila polícia pre podozrenie za drogovú činnosť.

"Ak by jej profil preverovali, tak by mali prísť na to, že sa jedná o závadovú osobu, pretože táto pani bola podozrivá už v minulosti z rôznych iných nekalých aktivít. A tým pádom mali odporučiť prerušiť komunikáciu alebo sa na nich neobrátil a pokračoval v ďalej a teraz očakáva, že bývalý riaditeľ a ľudia, ktorí úzko spolupracovali s pánom Glváčom mu budú kryť chrbát," uviedol Krúpa. 

Druhá možnosť: zlyhanie

V opačnom prípade by sa jednalo o zlyhanie tajnej služby. "Jedná sa o najdôležitejšiu osobu na ministerstve obrany - je to minister. Chránená osoba, VIP číslo 1. To znamená, že akonáhle minister požiada spravodajstvo, že je tam nejaké podozrenie, tak spravodajstvo musí konať a ochraňovať ho. Ak tak nespravilo, tak je to fatálne zlyhanie," dodáva bezpečnostný analytik. 

"Neviem si to predstaviť. To by musel zlyhať ľudský faktor, že by niečo zanedbali a to by bola katastrofa, pretože zaplatili za to dvaja mladí ľudia životmi. Ale vojenské spravodajstvo to nepotvrdilo zatiaľ, takže ja som veľmi zvedavý či sú toto len nejaké uhýbacie manévre," myslí si Eduard Heger, predseda výboru NR SR pre kontrolu vojenského spravodajstva. 

Trhliny vo výpovedi

Verzia Martina Glváča má vraj viacero trhlín. Trvá totiž na tom, že sa s Alenou nestretol, podľa komunikácie zverejnenej v Denníku N by sms medzi nimi mohli dokazovať pravý opak. Na otázku redaktorky TV JOJ, kedy si spojil, že obvinená Alena Zs. je žena, s ktorou si písal, odpovedal, že len nedávno po medializácii. "Všetko krásne k meninám prajem,“ napísal ale Glváč Alene Zsuzsovej v utorok 27. marca 2018 o 8:41. Vtedy je naozaj Aleny.

O dva a pol mesiaca neskôr, 13. júna 2018, jej poslal blahoželanie k narodeninám: "Všetko najlepšie k 147. narodeninám, potvore..prajem." Ukázalo sa, že Alena Zs. naozaj v ten deň oslavuje narodeniny. 

Stanovisko strany Smer-SD 

Premiér Peter Pellegrini sa nevyjadril k vysvetleniu podpredsedy NR SR. Zareagovala ale jeho domovská strana Smer-SD a hovorí o cielenej diskreditácii vybraných osôb. Zároveň žiada kompetentných, aby zabránili ďalšiemu vnikaniu do živého vyšetrovacieho spisu. 

Prečítajte si celé vyjadrenie strany Smer-SD k prípadu: 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy