Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Stanovisko strany Smer-SD ku komunikácii Glváča s Alenou Zs.
Zdielať na

Stanovisko strany Smer-SD ku komunikácii Glváča s Alenou Zs.

BRATISLAVA / Strana Smer-SD sa vyjadrila k medializovaným informáciám týkajúcich sa podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Martina Glváča. Ten bol v kontakte s obvinenou Alenou Zs. v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka, ktorá je najnovšie obvinená aj z úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova formou účastníctva.

V stanovisku strana Smer-SD vyjadrila znepokojenie nad únikom informácii z vyšetrovacieho spisy vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, z ktorého vyplynula komunikácia obvinenej Aleny Zs. s rôznymi vplyvnými ľuďmi, medzi nimi aj s podpredsedom NR SR Martinom Glváčom.

​Vyzvali zároveň všetkých kompetentných, aby bezodkladne prijali rázne opatrenia na zabránenie akýchkoľvek únikov informácií zo spisu. "Vynášanie citlivých informácií zo spisu nemôže v žiadnom prípade napomôcť vyšetreniu vraždy, ale naopak odvracia pozornosť od skutočných páchateľov," informoval hovorca strany Ján Mažgút. 

Porušenie práv 

"Žiaľ, sme svedkami, že namiesto toho, aby mali vyšetrovatelia kľud na prácu pri objasňovaní tak závažného prípadu, sa tu rozohrávajú spravodajské hry, verejnosti sa účelovo podsúvajú rôzne informácie, ktoré nikto neverifikoval a ktoré vyvolávajú zbytočnú nenávisť a polarizujú spoločnosť," pokračuje strana Smer-SD s tým, že zverejňovať niekoho komunikáciu, či už pravdivú alebo nepravdivú, je porušením jedného z ústavných práv každého občana Slovenskej republiky.  

​Strana poukázala tiež na to, že spisom má prístup bývalý politik Hnutia OĽaNO – Nova, v súčasnosti právny zástupca poškodených rodičov, ktorý s podozrivou A. Zs. v minulosti navyše sám komunikoval. "Žiadame, aby prokuratúra, policajný prezident a ďalší zodpovední prijali také opatrenia, vrátane začatia trestného stíhania, aby sa ďalšie informácie o vyšetrovaní dostali na verejnosť len oficiálnou cestou a v rozsahu, ktorý uznajú za potrebný vyšetrovatelia, dozorujúci prokurátori a príslušné orgány," dodala strana na záver. 

Kontroverzná komunikácia 

Z vyšetrovania popravy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej unikli informácie, že údajná objednávateľka vraždy Alena Zs. udržiavala kontakty s viacerými politikmi. Medzi tými, s ktorými bola v kontakte, boli napríklad Boris Kollár alebo bratislavský župan Juraj Droba, či teraz už bývalý námestník generálneho prokurátora Vanek.

Všetci sa k tomu po zverejnení informácií z vyšetrovania aj priznali. No podpredseda parlamentu Martin Glváč kontakt s Alenou Zs. najskôr poprel. Po zverejnení fotiek a šteklivých odkazov v rôznych médiách neskôr na sociálnej sieti v reakcií na medializované informácie vyhlásil, že asi ako jediný z oslovených na podobné kontakty upozorňoval príslušné orgány. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy