Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vodičom, ktorí nechcú platiť za parkovanie, odzvonilo. Mestskí policajti dostali špeciálne vozidlo
Zdielať na

Vodičom, ktorí nechcú platiť za parkovanie, odzvonilo. Mestskí policajti dostali špeciálne vozidlo

TRENČÍN / V Trenčíne si za parkovanie zaplatíte takmer v celom meste. Toto kontroverzné nariadenie platí už takmer dva roky. Stále sa nájdu špekulanti, ktorým sa za parkovanie platiť nechce. Mestskí policajti ale proti nim vytiahli silný tromf.

Doteraz boli mestskí policajti v Trenčíne schopní za deň skontrolovať platené parkovanie maximálne u 600 vozidiel. S tým je však koniec. Vďaka novému inteligentnému autu bude odhaľovanie neplatiacich vodičov oveľa efektívnejšie. "Vieme za ten istý čas skontrolovať niekoľkonásobne viac vozidiel, je to asi tisíc aut za hodinu," vyjadril sa  Peter Sedláček, poverený riadením Mestskej polície Trenčín.    

"V súčasnosti máme, čo sa týka regulovaného parkovania, k dispozícii 4400 parkovacích plôch. Tento počet chceme do budúcnosti zdvojnásobiť, a tak sa nám zíde efektívna kontrola,"  informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová. 

Vozidlo je vybavené šiestimi kamerami, ktoré snímajú evidenčné čísla. Vďaka umelej inteligencii sa na obrazovke ihneď zobrazia údaje o tom, či si vodič za parkovanie zaplatil alebo nie.  "Podľa našich informácií sme prvým mestom na Slovensku, ktoré disponuje takýmto typom vozidla s takou technológiou," poznamenala hovorkyňa mesta. Nie vždy sa to končí ale papučou. Ak skenovacie vozidlo natrafí na auto s nezaplateným parkovaním, vodiči si vo väčšine prípadov nájdu nalepené na okne predvolanie."Aby sa dostavili na mestskú políciu za účelom vyriešenia priestupku, alebo sa vozidlu založí papuča,"  vysvetlil Peter Sedláček. 

Špeciálne vozidlo stálo mesto 46 tisíc eur. Mesto si ale investíciu už teraz pochvaľuje. "Nebudeme musieť posilňovať mestskú políciu o ďalších členov," dodala hovorkyňa Ságová. "Budeme môcť tráviť menej času kontrolou parkovania, lebo naša práca je o množstve iných činností a úkonov," dodal Sedláček. 

Pokuty z Rakúska nemožno ignorovať. Ako postupovať sa dozviete v reportáži:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy