Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Netypický súd. Hornonitrianske bane sa súdia s Kúpeľmi Bojnice
Zdielať na

Netypický súd. Hornonitrianske bane sa súdia s Kúpeľmi Bojnice

PRIEVIDZA / Medzi dvomi najväčším spoločnosťami v prievidzskom okrese to vrie. Vystáť sa nemôžu hornonitrianske bane a bojnické kúpele. Napätie medzi nimi narástlo po tom ako baníci ohlásili rozširovanie ťažby. Kúpele sú proti tomu,lebo sa boja o svoje vrty. Po mediálnej prestrelke sa ich vojna presunula na prievidzský okresný súd.

Hornonitrianske bane žiadajú, aby sa im bojnické kúpele ospravedlnili a zaplatili 10 tisíc eur. Dve najväčšie spoločnosti pôsobiace na Hornej Nitre sa dostali do sporu po tom, ako bane ohlásili plán otvoriť nový ťažobný úsek. Kúpele sa postavili proti.

"Boli uverejnené viaceré nepravdivé tvrdenia v tlačových správach, ktoré uviedli kúpele Bojnice v médiách," tvrdí právny zástupca baní, Branislav Jablonka. "My sme znepokojení z toho súdneho konania, považujeme to za ohrozenie slobody prejavu na Slovensku," ohradil sa právny zástupca kúpeľov Pavol Poláček.  

Gro sporu 

Kúpele tvrdia, že iba poukazovali na to, že ak bane otvoria nový ťažobný úsek, môžu ohroziť ich pramene. "My máme vrty 250 - 300 metrov, oni ťažia v rovnakej hĺbke," vysvetľuje predseda predstavenstva kúpeľov Slavomír Eliáš. Ak by teda došlo k prievalu, mohli by kúpele vyschnúť. 

"Podľa nášho názoru nie, my sme to podložili argumentami. Tie vrty sú v oveľa hlbšej hĺbke ako vrty prameňov," vraví Jablonka. Spor oboch spoločností skončil na súde. Bane sú presvedčené o tom, že kúpele poškodili ich dobré meno.

"Dobré meno baní sme nepoškodili, lebo bane dobré meno na Slovensku nemajú," pritvrdil Poláček. Sudkyňa odročila pojednávanie na marec. Obe strany čaká rozsiahle dokazovanie.

Bane by mal štát prestať dotovať v roku 2023. Aktivisti by si priali skorší termín. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy