Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najmenšia obec ostala odrezaná od sveta. Snehu tam majú toľko, že už nevedia, kam ho vyvážať
Zdielať na

Najmenšia obec ostala odrezaná od sveta. Snehu tam majú toľko, že už nevedia, kam ho vyvážať

SNINA / Vytrvalé sneženie už trápi ľudí aj na krajnom východe Slovenska. V troch obciach vyhlásili mimoriadnu situáciu a na pomoc im musela prísť záchranná brigáda s ťažkou technikou. Bez pomoci profesionálov by ľudia zostali odrezaní od sveta. Snehu tam majú toľko, že už nevedia, kam ho vyvážať.

V obci Parihuzovce vládne mimoriadna situácia. Dedina patrí najmenším na Slovensku, reálne tam žije iba 11 ľudí. "Je to mimoriadna situácia z toho dôvodu, že masa snehu napadala za posledný týždeň a my sme si narobili už iba tunely, ktorými môžeme chodiť," uviedol Ján Stanko, starosta obce. "Postrhávalo odkvapy, normálne sa bojím, aby strecha vydržala," poovedala obyvateľka obce Mária Cilipová. Pani Mária robí od roku 1983 merania pre SHMÚ. Problém vidí v tom, že spadlo veľa snehu a za krátky čas. "Také nárazové sneženie za pár dní, za pár hodín, to nepamätám. Okolo 190 centimetrov napadlo, odkedy začalo padať. A teraz za 4-5 dní okolo 60 centimetrov napadalo," dodala Mária Cilipová. "Husté sneženie komplikuje situáciu v okrese, starostovia sami nedokážu odpratávať sneh. Najhoršie sú na tom okrajové obce okresu, je to komplikované," informoval  Michal Vohar, prednosta OÚ Snina."Príslušníci Záchrannej brigády s ťažkou technikou boli vyslaní do obce Osadné, následne do Parihuzoviec a potom sa presunú do obce Runina, aby sprejazdnili cesty a tým pomohli občanom," informoval veliteľ záchrannej brigády Marián Pouchan.

"Najhoršie je to, že už nemám kde odhadzovať, už len chodníky, robím, záhradka plná, vo dvore sa ťažko pohybuje," opísala situáciu Mária Cilipová. Coraničovcom spadla masa snehu zo strechy poškodila plot. A volať museli aj plynárov. "Zo strechy spadol ťažký sneh, zlomilo všetko a aj únik plynu, na ktorom ohlo prípojku," povedal Milan Coranič, majiteľ domu. 

"Momentálne je vyhlásený mimoriadny stav v obci Parihuzovce a v obci Runina, bol aj v Osadnom, tam to už je prejazdné," povedal Michal Vohar. "Je tu krásne, každý nám závidí, ale žiť je tu ťažko," pripustila obyvateľka obce. "Keby neprišla záchranná brigáda, v piatok by bol horný koniec odrezaný od sveta," dodal starosta obce Parihuzovce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy