Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nový rok pre slovenskú vedu. Pokračuje projekt návratu domov
Zdielať na

Nový rok pre slovenskú vedu. Pokračuje projekt návratu domov

BRATISLAVA / Penový hliník, biorozložiteľné plasty, spolupráca na svetových výskumoch, zvučné mená slovenských vedcov v zahraničí - to je zlomok toho, čo priniesli slovenská veda a výskum za minulý rok. Ideálne by bolo dostať čo najviac múdrych hláv zo zahraničia späť na Slovensko, aby sa výskum robil tu a mohli z toho profitovať aj naše firmy a zamestnanci. A vraj sa to začína aj dariť - tvrdí predseda Slovenskej akadémie vied (SAV). Aj v roku 2019 chce v projekte návratu vedcov pokračovať.

Slovenská veda a výskum má síce za sebou náročný rok, najmä pre kauzu okolo transformácie SAV, ale aj napriek tomu na prichádzajúci rok hľadí optimisticky. "Tým, že bola transformácia na verejno-výskumné inštitúcie zmarená, tak o tieto projekty sme prišli," vraví Pavol Šajgalík, predseda SAV.

 O čo neprišli, to sú úspechy v projektoch, ktoré prebehli. "Jeden je RC grant, druhý na Slovenku, ktorý opäť získal Ján Tkáč z chemického ústavu," vysvetľuje Šajgalík. Liek proti cukrovke sa na trh môže dostať už čoskoro.

Biorozložiteľné plasty 

Silnou stránkou nášho výskumu sú aj materiály. "Z mnoho zaujímavých projektov spomeniem iba biodergadovateľné plasty," predstavil Šajgalík. Tie už by v tomto roku mali prejsť testovaním v morskej vode a potom by mohli ísť na trh. 

"Tiež materiály pre kozmický výskum či významný podiel na vývoji nových bioimplantátov," pokračuje predseda SAV. 

Projekt pre verejnosť

Zaujímavý ja aj projekt SAV, do ktorého sa môže zapojiť aj verejnosť pomocou mobilnej aplikácie. "Môžete odfotiť rastlinu, ktorá vám nič nehovorí, alebo je exotická," vysvetľuje Šajgalík. Rozvíja sa aj medzinárodná spolupráca. "Projekt pána Lacíka, ktorý rieši problém cukrovky, môže už testovať liečivo na primátoch," dodal. 

Vedci v zahraničí

V zahraničí pracuje množstvo špičkových slovenských vedcov, ktorých by naša krajina rada pritiahla naspäť. "Ivan Tkáč, ktorý robí na významnom pracovisku, venuje sa nukleárnym magnetickým rezonanciám, je to vedec svetového mena a mohol by som ich spomenúť viacero," povedal Šajgalík. 

Rozbehli aj projekt návratu slovenských vedcov zo zahraničia, ktorý už žne svoje úspechy. Dokopy sa dalo 38 vedeckých pracovníkov, ktorí vytvorili dielo, ktoré zostane na Slovensku. Podarilo sa získať aj európske granty, aby naši vedci, úspešní v zahraničí, mohli robiť rovnaký výskum aj u nás doma.

Rovnako aj ďalší slovenský vedec Martin Venhart, ktorý pracoval v CERNe, je už doma a tu môže pokračovať vo výskume. "V 2018 otvorili laboratórium v Piešťanoch, kde môžu robiť pokusy pri vývoji nových materiálov," poznamenal Šajgalík. 

Slovenský vedec Ján Tkáč dosiahol medzinárodný úspech. Jeho výskum sa týka rakoviny prostaty. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy