Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Cesty priniesli záveje a autá v priekopách. Padla aj lavína
Zdielať na

VIDEO: Cesty priniesli záveje a autá v priekopách. Padla aj lavína

VYSOKÉ TATRY/BRATISLAVA / Všetky cesty a horské priechody boli prevažne zjazdné. V Tatrách ale bolo opäť rušno. Vietor sfukoval sneh a mnohé oblasti boli ťažko prejazdné. Znepokojujúce správy prichádzali aj priamo z Tatier. Dnes tam museli evakuovať horský hotel.

Silný vietor opäť zaúradoval a skomplikoval vodičom cestu. Autobus, ktorý si nevedel dať rady s problémovým kopcom, snehové jazyky a záveje, autá v priekopách a cestári, ktorí to ani po náročných dňoch nevzdávajú a sú na cestách bez prestávky.

Podtatranskú oblasť aj Vysoké Tatry počasie rozdelilo na niekoľko častí. Na jednom mieste snežilo, inde svietilo slnko alebo fúkal tak silný vietor tak, že sa cesta v krátkom čase stratila pod snehom. Navyše sa stále veľa dovolenkárov presúvalo z východu na západ. 

Situácia na cestách

V jedenástich obciach na Orave pretrváva mimoriadna situácia a stále sneží. Namiesto nedeľného oddychu a slávenia veľkého kresťanského sviatku, tak Oravci pracujú, lopatujú, frézujú. A aj v nedeľu im pomáhali hasiči.

Mimoriadna situácia je aj v Novoti, kde je hraničný priechod s Poľskom. A ten je ohrozený. Húfy Poliakov opúšťajú krajinu a smerujú cez Slovensko za robotou. Krízový štáb odporúča vyhnúť sa tomuto priechodu.

Nebezpečenstvo lavín

Vo Vysokých a Západných Tatrách platí veľké lavínové nebezpečenstvo, čiže 4. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V týchto pohoriach je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení, predpokladá sa výskyt aj veľkých spontánnych lavín, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Popoludní aj prišla správa o tom, že horskí záchranári pomáhali evakuovať 36 hostí zo Sliezkeho domu. Lavína tam padla na prístupovú cestu, navyše silná víchrica nedovoľovala opustiť priestor hotela. 

Pozrite si reportáž o situácii na Orave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy