Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak vás vykradnú, nechoďte po dome a neničte pachové stopy, radia psovodi
Zdielať na

Ak vás vykradnú, nechoďte po dome a neničte pachové stopy, radia psovodi

MICHALOVCE / Nenosia zbraň ani uniformu a napriek tomu vzbudzujú veľký rešpekt. O tom, že pomoc služobných psov sa nedá nahradiť, svedčí aj množstvo prípadov, ktoré sa vďaka nim podarilo objasniť. Za ich úspechom je mnoho driny a michalovskí psovodi si svojich pomocníkov nevedia vynachváliť.

Policajný pes sa dostane do zboru až po splnení určitých kritérií. Psovod ho začína cvičiť už od šteniatka najskôr formou hry, následne musí úspešne prejsť skúškami a až potom nastupuje tvrdý tréning. "Je to veľmi zaujímavá práca, ale aj ťažká, pretože ten pes je niekedy veľmi tvrdohlavý, nechce počúvať a stojí to veľa námahy a výcviku," uviedol vedúci oddelenia služobnej kynológie v Michalovciach Juraj Seman. 

Policajný psovod a jeho pes tvoria profesionálny tím, ktorý je dôležitou súčasťou pri objasňovaní rôznych trestných činov. Štvornohý pomocník dokáže vypátrať páchateľa, vyhľadať drogy či nájsť nezvestné osoby. "Mali sme minulý rok páchateľa, ktorý olúpil onkologického pacienta pri nemocnici. Pes došiel až k nemu, k veľkej pošte, kde ho označil a našli sa veci pochádzajúce z trestnej činnosti u páchateľa," dodal Seman.

Ďalšiemu chlpáčovi menom Thor sa zas podarilo vypátrať zlodejov, ktorí kradli v jednom z michalovských skladov. Časť ukradnutých vecí ukrývali v aute a pred hliadkou sa schovávali v kríkoch. "Pekne pes sledoval stopu až na ulicu SNP, tam označil páchateľov aj vozidlo," povedal Seman. 

Policajné psy michalovských psovodov majú zásluhu na vyriešení už nejedného prípadu. Niekedy im prácu nechtiac sťažia samotní poškodení. Najmä ak ide o krádeže v rodinných domoch. "Apelujem na občanov, aby keď prídu domov, aby hneď volali políciu, aby nechodili po dome, ničoho sa nedotýkali. Potom je tá stopa znehodnotená a pes má veľký problém zistiť páchateľovu stopu, aby mohol po nej pokračovať," povedal Seman. 

Pomôcť niekomu, kto sa ocitne v nepríjemnej situácii je pre psovodov veľkým zadosťučinením a tiež motiváciou neustále sa zlepšovať. Aj keď je práca so psami náročná a vyžaduje si veľa trpezlivosti, za nič by ju nemenili. "Je to práca, ale zároveň koníček. Je to práca so zvieraťom a tá je niekedy lepšia ako s človekom," dodal Seman. 

Úspešných psovodov je na Slovensku viac. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy