Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neohlásené návštevy exekútorov prekvapili vlani viac ako 230 dlžníkov
Zdielať na

Neohlásené návštevy exekútorov prekvapili vlani viac ako 230 dlžníkov

BRATISLAVA / Viac ako 150 000 eur. To je suma, ktorú zamestnanci finančnej správy vymohli od občanov a podnikateľov v minulom roku. Dôvodom boli daňové nedoplatky. Daňoví exekútori v takýchto prípadoch pracovali priamo v teréne prostredníctvom neohlásených návštev.

Finančná správa organizuje okrem priebežných exekúcií aj pravidelné akcie na celom Slovensku. Zúčastňujú sa ich prevažne všetky daňové úrady s colníkmi. V roku 2018 ich bolo v porovnaní s uplynulými rokmi o niečo viac. Pri neohlásených návštevách vymohli 168 000 eur od viac ako 230 dlžníkov. "Len počas ostatnej novembrovej celoslovenskej akcie daňoví exekútori uskutočnili výkon daňovej exekúcie u 89 daňových dlžníkov, z toho u 26 fyzických a 63 právnických osôb. Pri akcii zexekvovali viac ako 53 534 eur," povedala Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia finančnej správy. 

Počas tejto akcie najviac exekúcií uskutočnil daňový úrad v Banskej Bystrici. Banskobystrickí exekútori zároveň vybrali aj najvyššiu sumu u jedného dlžníka, a to vo výške viac ako 7 500 eur. 

Podľa finančnej správy ide pri exekučných terénnych akciách hlavne o prevenciu. Cieľom je takýmto spôsobom motivovať dlžníkov k tomu, aby dane platili včas. Exekúcie prebiehajú prevažne odobratím finančnej hotovosti, prípadne stravných lístkov, cenných papierov či vkladných knižiek. "Tento zákonný nástroj finančná správa využíva najmä v prípadoch, keď je zrejmé, že daňový dlžník dlhuje na daniach aj napriek tomu, že jeho majetkové pomery a forma podnikania nasvedčujú, že svoje podlžnosti je schopný bez problémov uhradiť," dodala Adamčíková.

Zo skúseností daňových exekútorov dlžníci v drvivej väčšine prípadov dobrovoľne spolupracujú. Ak nie, na pomoc im prídu policajti.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy