Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlodeji vykradli kostol cez vianočné sviatky. Zobrali aj pokladničky
Zdielať na

Zlodeji vykradli kostol cez vianočné sviatky. Zobrali aj pokladničky

BÁTOROVÉ KOSIHY / Ďalší vykradnutý kostol na juhu Slovenska. Medzi sviatkami sa do kostola v Bátorových Kosihách vlámali zlodeji a spôsobili škodu za viac ako 1800 eur. Napriek tomu, že to bol katolícky kostol, pomôcť sa rozhodli aj veriaci z reformovanej cirkvi.

"Pred nedeľnou svätou omšou som si v sobotu večer prišiel prezrieť celý interiér kostola, pripraviť knihy liturgické na svätú omšu, nakoľko nemáme kostolníka, tak to robím ja," vraví farár Július Csomor.

​Do kostola nad dedinou vošiel, tak ako vždy, hlavnými dverami. Čakalo ho nepríjemné prekvapenie – chýbala ozvučovacia technika, zosilňovač, mixážne pulty. A dokonca aj 4 pokladničky na milodary, ktoré boli pripevnené na stenu.

Dvoje dverí porozbíjal zlodej na kostole v Bátorových Kosihách, aby sa dostal do vnútra. A to napriek tomu, že tie hlavné sú pre všetkých dobrých ľudí vždy otvorené. "Toto celé vykopli takto, tu sú ešte otlačky nôh, tie pokladničky dnes sú naozaj drahé, jedna stojí takmer 200 euro, to je asi tých 800 euro, keby sme chceli kúpiť znovu všetky štyri," vraví Csomor. 

Škody, ktoré zlodeji napáchali, sú zrejme vyššie ako hotovosť, ktorú sa im v pokladničkách podarilo zo svätostánku ukoristiť. Peniaze z nich zvyčajne vyberá člen farskej rady. "A teraz mi povedal, že žiaľ nevyberal celé sviatky. Nemajú predstavu, koľko tam mohlo byť," povedal miestny farár. 

Zlodejom sa peňazí či techniky zrejme málilo. Ďalšie cennosti tak hľadali za oltárom, vytrhli zadnú dosku, ale zistili, že tam niet nič speňažiteľné. "Prípad vyšetruje polícia v Komárne ako zločin krádeže v súbehu s prečinom poškodzovania cudzej veci," informovala hovorkyňa policajného zboru Renáta Čuháková. 

Ich čin rozhorčil nielen katolíckych veriacich. Príkladný ekumenizmus, v podobe rozhodnutia presbyterskej rady miestnej reformovanej cirkvi, nedal na seba dlho čakať. "Veľmi milo ma prekvapilo stretnutie s miestnym správcom reformovanej cirkvi, ktorý mi povedal, že 6. januára v nedeľu plánujú benefičný koncert a obnos z toho benefičného koncertu venujú katolíckej cirkvi," uviedol Csomor. Takto chcú prispieť k oprave rozbitých vchodových dverí.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy