Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Od 1. januára si môžete legálne vypáliť doma alkohol. Takéto sú ale podmienky
Zdielať na

Od 1. januára si môžete legálne vypáliť doma alkohol. Takéto sú ale podmienky

BRATISLAVA / Od 1. januára si môžete doma legálne vypáliť alkohol. Musíte však splniť presne stanovené podmienky. V opačnom prípade môžete mať veľký problém a dokonca skončiť vo väzení.

Ak si chcete doma vypáliť pálenku, musíte colnému úradu nahlásiť, že vlastníte zariadenie na jeho výrobu a požiadať ich o zaradenie do evidencie súkromných výrobcov destilátu. V prípade, že splníte podmienky, colníci vám vydajú povolenie a prístroj vám zaplombujú.

"Výroba destilátu sa musí vykonať v mieste trvalého bydliska fyzickej osoby alebo tam, kde táto fyzická osoba má svoju záhradu, alebo ovocný sad v užívaní," informuje hovorkyňa Finančnej správy SR Drahomíra Adamčiaková. 

Podmienky

Colníci potom zariadenie na výrobu alkoholu dôjdu odplombovať len na čas, kedy bude osoba alkohol vyrábať. Musí im však poslať žiadosť 3 dni pre tým a uviesť okrem miesta, kde budete páliť aj čas, druh ovocia a predpokladané množstvo vyrobeného liehu.

"Na výrobu destilátu je možné použiť iba ovocie z vlastnej záhrady a med z vlastnej produkcie," upozorňuje Adamčiaková. Maximálne je povolené doma vypáliť 25 litrov 100 percentného alkoholu. Čo je 50 litrov 50 percentnej pálenky. Za toto množstvo zaplatíte spotrebnú daň 135 eur. Tú ale je treba zaplatiť do troch dní od odplombovania domácej pálenice a nie až po vypálení pálenky. "Vyrobený destilát nesmie byť premetom predaja alebo iného uvádzania na trh," dodáva Adamčiaková. 

Trest za pálenie načierno

"Pokiaľ niekto vykonáva takúto činnosť bez toho, aby mal povolenie, porušuje zákon a môže mu byť uložená pokuta až do výšky 3000 eur," informoval advokát Milan Ficek. 

Všetky informácie a podmienky k súkromnej výrobe destilátov nájdete na stránkach finančnej správy. Dajte si však pozor, lebo ak porušíte niektoré z ich nariadení, tak to nemusí zostať len pri pokute. "Nepovolená výroba liehu vo väčšom množstve je stále trestným činom," vysvetľuje Ficek. 

A podľa trestného zákona za tento trestný čin hrozia až 2 roky za mrežami. 

Nové pravidla zaviedla Európska komisia v prípade chovu ošípaných. Treba každé jedno registrovať. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy