Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Situácia sa na cestách pre silné sneženie komplikuje: Tieto úseky sú kritické
Zdielať na

Situácia sa na cestách pre silné sneženie komplikuje: Tieto úseky sú kritické

VYSOKÉ TATRY/ORAVA/BRATISLAVA/ČADCA / Na väčšine územia na západe Slovenska od piatka večera nepretržite sneží. Doprava je tu ale zatiaľ bez výrazných komplikácií. Niektoré linky MHD v Bratislave nepremávajú. Husté sneženie postihlo aj Popradský a Kežmarský okres. Najkritickejšie to má ale niekoľko dedín pod Tatrami. V teréne je viac ako desiatka posýpačov.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa pred poľadovicou, silným vetrom a snehovými jazykmi či závejmi. Výstraha platí s  výnimkou južných okresov Banskobystrického, Košického a Prešovského. Podľa meteorológov SHMÚ výstraha pred poľadovicou platí od soboty 18:00 do nedele do 09:00, snehové jazyky a záveje hrozia v sobotu od 12:00 do nedele do 18:00. Vietor na horách 1. stupňa potrvá taktiež od soboty 18:00 do nedele do 20:00 hodiny. 

Ochromená MHD v Bratislave 

V Bratislave a okolí začalo husto snežiť v piatok podvečer. Do rána napadlo niekoľko centimetrov snehu, no aj napriek tomu na cestách nie sú hlásené výrazné komplikácie. Cesty sú na väčšine úsekov posypané a odhrnuté. Dopravný podnik Bratislava ale hlásia obmedzenia v linkách MHD. 

  • Linka 4 od začiatku premávky nepremáva v úseku Vozovňa Jurajov dvor - Zlaté piesky pre vykoľajenú električku. Pri vozovni je zabezpečený prestup na náhradnú autobusovú dopravu X4 na Zlaté piesky.  - Od 12:30 premáva linka 4 po vyčistení trate aj v úseku Jurajov dvor - Zlaté piesky.
  • Od 10:30 nepremáva rekreačná linka č. 144 medzi Kolibou a Kamzíkom. - Od 13:30 opäť premáva linka 144 na Kamzík.
  • Od 10:12 opäť nepremáva linka 44 na Kramároch. -  Od 13:00 je obnovená premávka minibusovej linky 44.
  • Od 10:30 nepremáva  linka 147 medzi Búdkovou a Hodžovým nám. - Od 12:26 je obnovená premávka linky 147 z Hodžovho námestia.
  • Od 10:45 linky 203 a 207 premávajú opäť cez Búdkovú.
  • Po krátkom zdržaní bola o 12:00 obnovená premávka liniek 204, 209  a 212 na Stromovej.
  • Linka 36 nezachádza na Strmé vŕšky.
  • Od 14:25 sa obnovila premávka liniek 209 a 211 k NOÚ.

V poobedňajších hodinách už začali premávať pozastavené linky MHD. 

Najhoršia situácia je na bratislavskej Kolibe, kde napadla poriadna vrstva snehu a sneženie je tu výdatné. Cestu sa ale snažia udržiavať posýpače a odhŕňacie pluhy. 

Komplikácie v doprave ale môžu v prípade, že bude snežiť aj v sobotu večer, nastať v nedeľu. Ľudia sa totiž začnú opäť vracať po sviatkoch na západ Slovenska. Treba preto počítať z rozsiahlymi kolónami zapríčinenými aj počasím.  

Husté sneženie znepríjemňovalo vodičom život aj na diaľnici. Napriek tomu, Národná diaľničná spoločnosť hlásila dnes popoludní, že všetky úseky boli zjazdné. Diaľničiari tak mali od piatkového večera v pohotovosti 136 sypačov. "Napríklad v Bratislave počas 24 hodín najazdilo 10 sypačov až 2500 km,"  vyjadrila sa hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Situácia pod Tatrami

Situácia v Ždiari, v okrese Poprad, Stará Ľubovňa či Kežmarok nie je o nič lepšia ako predchádzajúce dni. Husté sneženie naďalej pretrváva. Najkritickejšia je situácia v tatranskej a podtatranskej oblasti, konkrétne v dedinách Lendak, Stráne pod Tatrami a v samotnom Ždiari. Cestári síce doposiaľ neuzatvorili žiadnu cestu, no sneženie je tu naozaj silné. V Popradskom okrese  vyslali na cesty 18 posýpačov, ktorý sa snažia udržiavať vozovky prejazdné. "Do dnešného rána napadlo približne už 15 cm snehu," vyjadril sa pre TV JOJ riaditeľ popradských cestárov Marián Barilla. Cestári sa ale obávajú nedele, kedy má byť opäť silný vietor. 

Situácia na Orave

Ani na Orave v dedinách Oravská Lesná, Mútne, Novoť, či v okrese Námestovo je situácia stále kritická. Starostovia ešte vo štvrtok v noci vyhlásili mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu, ktorá stále pretrváva aktuálne už v 11 dedinách, ako napríklad - Hronský Beňadik, Mútne, Oravská Lesná, Oravské Veselé, Oravská Polhora, Sihelné, Rabča, Novoť, Zubrohlava, Rabčice a ďalšie. V dedinách už ale začali prerážať snehové bariéry.

 

Pre túto kritickú situáciu v sobotu zasadá aj krízový štáb. Cesty sú ťažko zjazdné. Ku sneženiu sa v týchto chvíľach pripojil aj vietor a začínajú padať stromy.

V Žilinskom kraji hasiči pomáhajú aj dnes. "Po zasadnutí krízového štábu mesta Vysoké Tatry ťažká a vyslobodzovacia technika v tejto lokalite momentálne nie je potrebná. Je zhromaždená na Okresnom riaditeľstve HaZZ v Poprade a v prípade potreby je schopná kedykoľvek zasiahnuť," informovali hasiči. 

Situácia v okrese Čadca

V obci Korňa a tiež v jej okolí jazdia rôzne mechanizmy, ktoré musia neustále odpratávať sneh. V prípade, že obyvatelia potrebujú súrnu pomoc zdravotníkov, vyrážajú do ťažko prístupného terénu dobrovoľní hasiči. Aj napriek neustálej práci vedenia obce a chlapov sa všetky lokality nepodarilo sprístupniť. Ak bude naďalej takto husto snežiť, zrejme sa aj Korňa zaradí medzi dediny, ktoré požiadajú štát o pomoc v boji s kalamitou.

Zjazdné diaľnice a rýchlostné cesty

Na úsekoch diaľnice D1 Martin - Turany, D1 Ivachnová - Štrba, D1 Chminianska Nová Ves - Prešov západ, D1 Lemešany- Budimír, D2 Brodské - Bratislava Lamač, D3 Svrčinovec - Poľana, D4 Stupava - Devínska Nová Ves a úsekoch rýchlostných ciest R1 Veľké Zálužie - odpočívadlo Tekovské Nemce, R1 Banská Bystrica sever- východ, R1A Lehota - Nitra, R2 obchvaty Ožďany, Figa, Tornaľa, R3 Sedliacka Dubová- Široká, R3 obchvat Hornej Štubne a na úseku R4 obchvat Svidníka je na vozovke čerstvý až miestami kašovitý sneh 1-3 cm. 

Rovnako sú zjazdné aj cesty I., II. a III. triedy, pričom sa na nich nachádza 1-5 cm čerstvého kašovitého snehu. Všetky horské priechody sú zjazdné. Pri Dubnej Skale - Strečno došlo ale k dopravnej nehode, ktorá blokovala desiatky minút dopravu. K nehode došlo ale aj pred Sedliackou Dubovou smerom z Tvrdošína, kde auto skončilo v priekope. 

Upozornenie pre vodičov

  • Horský priechod Donovaly je z dôvodu hustého sneženia uzatvorený pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky.

  • Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 m v lokalitách Malacky, Závod, Lozorno, Žarnovica, Voznica, Skalité, Svrčinovec, Turany a Vrútky. Snehové jazyky a záveje sa vytvárajú na cestách I/18 Východná - Važec, II/584 Liptovská Sielnica - Liptovský Trnovec, III/2347 Huty - Veľké Borové, lll/2355 Bobrovník, III/2337 Závažná Poruba a III/2321 Bobrovec-Škorupovo a na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa.
  • Pre silné sneženie a vietor je uzatvorená cesta III/3061 Štrba - Šuňava.
  • Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetku dopravu.
  • Na ceste II/558 Stakčín - Ulič sú nutné snehové reťaze pre vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky.

  • Pre vozidlá nad 10 m sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody: Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t. Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.
Pozrite sa ako vyzerala situácia v Ždiari v piatok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy