Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
FOTO: V deviatich obciach platí mimoriadna situácia. Pomáhajú aj hasiči
Zdielať na

FOTO: V deviatich obciach platí mimoriadna situácia. Pomáhajú aj hasiči

ŽDIAR/ORAVA/VYSOKÉ TATRY / Pre silné sneženie, ktoré postihlo najmä sever Slovenska platí v obci Ždiar aj v piatok mimoriadna situácia. Desiatky centimetrov snehu napadli aj na Orave a v okolí Vysokých Tatier, čo aj teraz spôsobuje obyvateľom a vodičom komplikácie. Horský priechod Donovaly na ceste I/59 je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky. Ďalšie cesty sú taktiež ťažko prejazdné.  

​Obrovské masy snehu, ktoré zavalili dediny, či cesty nebolo po štvrtkovom rozsiahlom snežení kam upratať. Starosta obce Ždiar vo štvrtok v noci musel vyhlásiť mimoriadnu situáciu, ktorá platí aj dnes. V dedine totiž napadli desiatky centimetrov snehu, čo zablokovalo nie len dopravu. Podľa informácii TV JOJ je počasie v Ždiari kľudné, bez výdatného sneženia. Problémom je ale stále silný vietor. 

Dovolenkujúci lyžiari sa tak potešili, že konečne je cez lyžiarske okuliare vidieť slnko a hlavne lyžiarsku trať. "Stredisko vyzerá tak ako v zime vyzerať má, tešíme sa z množstva snehu, ktoré pred rokmi nebolo," vyjadril sa šéf lyžiarskeho strediska pod Beliankskými Tatrami Marián Bekes. 

Od 18:00 by podľa SHMÚ malo začať snežiť v Bratislavskom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. V týchto regiónoch platí výstraha prvého stupňa.

Na Spišskú Maguru vyslali aj frézu, ktorá upravuje zasnežené cesty. Rovnako pred dedinou Stráne pod Tatrami nasadili cestárske pluhy. Cesty sú tu ale pre vodičov už prejazdné. 

Mimoriadna situácia platí aj v okrese Námestovo a v ďalších dedinách na Orave. K dedinám Mútne, Oravská Lesná, Oravské Veselé, Oravská Polhora, Sihelné, Rabča, Novoť a Zubrohlava pribudla aj obec Rabčice, kde mimoriadna situácia pre kalamitu pretrváva. Podľa informácii TV JOJ v meste Námestovo v piatok okolo obed zasadá aj krízový štáb.  

Pozrite sa, aká bola v piatok situácia na Orave: 

V oblasti Vysokých Tatier sa hasičom podarilo sprejazdniť Bielovodskú a Javorovú dolinu na účely zásobovania pre lesných robotníkov. O ďalšom rozmiestnení hasičskej techniky sa rozhodne na zajtrajšom zasadnutí krízového štábu mesta Vysoké Tatry.

Tri desiatky hasičov od štvrtka pomáhajú v postihnutých oblastiach na Slovensku, ktoré už niekoľko dní sužuje silné sneženie. V Žilinskom kraji je ťažká a vyslobodzovacia technika dislokovaná práve v oblastiach Oravská Lesná, Mútne, Novoť a Skalité. Hasiči aj tu sprístupňovali cestné komunikácie, vyslobodzovali zapadnuté vozidlá spod nánosov snehu a odstraňovali popadané stromy.
Pozrite sa, ako to v piatok vyzeralo v Skalitom a v okolitých obciach: 

​Hasiči pomáhajú najmä pri sprístupňovaní komunikácie, vyslobodzovaní zapadnutých vozidiel, odstraňovaní popadaných stromov, v lokalite Mútne zároveň razia cestu ku kŕmidlám pre lesnú zver.

"V Prešovskom kraji sa presúva ťažká a vyslobodzovacia technika z obce Ždiar do obcí Tatranská Javorina a Štrbské Pleso. V oboch lokalitách je vysoký počet turistov, hasiči budú pomáhať pri sprístupňovaní cestnej komunikácie smerom k hranici s Poľskom a pri odstraňovaní veľkých nánosov snehu na cestách a parkoviskách," informovala hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová. 

Upozornenie pre vodičov

  • Horský priechod Donovaly na ceste I/59 je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky
  • Snehové jazyky a záveje sa vytvárajú na cestách II/529 Sedmák - Drábsko, na HP Čertovica (I/72) a HP Besník (I/66) a na cestách v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa.
  • Cesta č. III/3061 Štrba - Šuňava je pre silné sneženie a vietor uzatvorená.
  • Znížená dohľadnosť do 100 m je pre silné sneženie v okolí Púchova, na D3 Svrčinovec - Skalité, v okolí lokalít Čadca, Pusté Pole, Haligovce a Stará Ľubovne, do 200 m v okolí lokalít Podspády a Myjava.
  • Cesta II/584 úsek Srdiečko - Bystrá je prejazdná so snehovými reťazami.

Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom),  Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová),  Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.

Pozrite sa, aká bola situácia vo štvrtok na Orave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy